miercuri, 26 martie 2014

Comemorarea lui Nicolae Steinhardt la Paris in ciclul de conferinte MARTOR

 

Martor 5

Suferința, ori de câte ori e îndurată sau cugetată cu vrednicie, dovedește că răstignirea nu va fi fost inutilă, că jertfa lui Hristos e roditoare.”

Pr. Nicolae Steinhardt

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Mitropolit Iosif, sâmbătă 29 martie 2014 va continua ciclul de conferințe comemorative Martor, dedicată martirilor mărturisitori din temnițele comuniste și nu numai.

Programul întregii zile va fi consacrat memoriei celui care a fost părintele Nicolae Steinhardt, părintele Nicolae Delarohia.

Nicolae Steinhardt (1912-1989), evreu erudit, prieten cu Constantin Noica, refuză să fie martorul acuzării în procesul acestuia, în așa-numitul ”lot Noica-Pillat”. Prețul unei conștiințe necompromise de păcatul trădării prieteniei îl va plăti cu 5 ani de temniță, ani în care se va creștina și va avea ”dese asalturi ale fericirii”, fiind botezat de părintele Mina Dobzeu la închisoarea Jilava, în 1960. ”Va să zică este adevărat: este adevărat că Botezul este o Sfântă Taină, că există Sfinte Taine. Altminteri fericirea asta care mă împresoară, mă cuprinde, mă îmbracă, mă învinge n-ar putea fi atât de neînchipuit de minunată și deplină”.

După iesirea din închisoare se călugărește la mănăstirea Rohia din Țara Lăpușlui, în Maramureș. Înainte de moarte, lasă ascuns un manuscris, Jurnalul Fericirii, carte care este un moment de trăire și trezvie duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, gazda evenimentului, va avea ca invitați pe Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, care în tinerețea sa viețuiește în aceeași mănăstire cu Nicolae Steinhardt, mănăstirea Rohia și domnul profesor universitar George Ardeleanu, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universității București, care în anul 2009 publică lucrarea Nicolae Steinhardt și paradoxurile libertății. O perspectivă monografică.

Tot în cadrul zilei comemorative va fi vernisată o expoziție foto a părintelui Ioan Gînscă: Nicolae Steinhardt în dosarele Securității, cu o recenzie explicativă pe fiecare imagine, făcută de profesorul George Ardeleanu. Vor fi expuse, de asemenea, manuscrise și obiecte de la Casa Memorială Nicolae Steinhardt – Rohia.

Al doilea eveniment cultural va fi lansarea de carte-jurnal Amintiri din bagaje, a tinerei scriitoare Claudia Droc, lansare susținută de profesorul George Ardeleanu și Cristina Hermeziu – jurnalist literar.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, alături de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, va participa, după săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești și la parastasul de veșnică pomenire pentru părintele Nicolae Steinhardt, mort în urmă cu 25 de ani, pe 30 martie 1989.

Ziua se va încheia cu filmul documentar Nicolae Steinhardt. Arheologia regăsirii, în regia D-lui Vasile Alecu (TVR).

Locul de desfășurare: Parohia Sf. Parascheva şi Sf. Genoveva (biserica Saint-Sulpice, 35 rue Saint-Sulpice, 75006 Paris, Metro 4 staţia St Sulpice St Placide).

O agapă va fi oferită de către cei prezenți.

Mediatorul evenimentului: pr. Emilian Marinescu, consilier cultural al MOREOM (cultural@mitropolia.eu; tel: 06 88 18 52 49)

Mulțumim partenerilor media: TVR – Universul Credinței, D-lui Rafael Udriște și sfinției sale starețul de la mănăstirea Rohia, părintele Macarie Motocna, care ne-a furnizat manuscrise și obiecte de la Casa Memorială Nicolae Steinhardt.
*

Departamentul Cultural vă propune spre achiziționare următoarele titluri:

- Fericiţi cei prigoniţi (alcătuită de maicile de la Diaconeşti), ed. Bonifaciu.
- Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii (alcătuită de maicile de la Diaconeşti), ed. Bonifaciu.
- Viaţa părintelui Gheorghe Calciu (alcătuită de maicile de la Diaconeşti), ed. Christiana, 2007.
- Introducere în omiletica părintelui Calciu, de Lucian D. Popescu, ed. Christiana (conţine şi cele şapte predici).
- Cărţile spiritului, de Constantin Oprişan, ed. Christiana.
- Crucile pustiei. Poeme neptice, de Răzvan Codrescu, ed. Christiana.
- Piteşti, de Dumitru Bacu, ed. Christiana, cu o prefaţă de pr. Gh. Calciu.
- Testamentul părintelui Calciu, de Răzvan Codrescu, Claudiu Târziu, Lucian D. Popescu, ed. Christiana.
- Quelque part à l’est, de Marcel Petrişor, ed. Opera Magna, 2011.
- Cumplite încercări, Doamne, de Marcel Petrişor, ed. Christiana, 2011.
- Psihologia în textele Sfintei Scripturi – ieromonah Teofan Munteanu
- Jurnalul Fericirii, ed. Polirom, de Nicolae Steinhardt
- Dăruind vei dobândi, ed. Polirom, de Nicolae Steinhardt.
- Părintele Paisie duhovnicul de Arhimandrit Ioanichie Bălan (editura “Mitropoliei Moldovei și Bucovinei”)
- Le Père Païsié Olaru de Arhimandrit Ioanichie Bălan (editura “L’âge d’homme”).
*

Programul zilei:


08.30 – 10.00 Sfânta Liturghie arhierească cu IPS Iosif și PS Iustin Sigheteanul

10.00 – 10.30 Parastas. Pomenirea celor adormiți. Sâmbăta a IV a din Postul Mare. Parastas pentru părintele Nicolae Steinhardt la 25 de ani de la trecerea lui la Domnul

10.30 – 11.00 Ceaiul de dimineață

11.00 – 11.15 Cuvântul de deschidere al IPS Iosif

11.15 – 12.15 Nicolae Steinhardt – părintele Nicolae Delarohia, unul dintre marii mărturisitori ai lui Hristos din secolul XX. Conferință PS Iustin Sigheteanul

12.15 – 12.30 Întrebări și răspunsuri cu PS Iustin Sigheteanul

12.30 – 13.00 Nicolae Steinhardt în dosarele Securității
Expoziție fotografică cu recenzie explicativă pe fiecare imagine.
Conferențiar: Prof. Univ. George Ardeleanu.
Expoziție de manuscrise și obiecte de la Casa Memorială Nicolae Steinhardt din Rohia

13.00 – 13.30 Literatura ca joc. De la Nicolae Steinhardt la Claudia Droc. Lansare de carte – jurnal: Amintiri din bagaje de Claudia Droc. Prof. Univ. George Ardeleanu și Cristina Hermeziu, jurnalist literar

13.30 – 14.30 Agapă

14.30 – 15.30 Nicolae Steinhardt – model cultural și ideologic. Conferențiar: Prof. Univ. George Ardeleanu

15.30 – 15.45 Întrebări și răspunsuri cu George Adreleanu

15.45 – 16.15 Pagini de lectură în jurul unui ceai: Jurnalul fericirii. Lectura: actorul Iulian Negulescu

16.15 – 17.15 Nicolae Steinhardt. Arheologia regăsirii. Film documentar în regia D-lui Vasile Alecu (TVR)



"Asupra apropierii de Hristos, proba care nu înşeală, criteriul definitiv este buna dispoziţie. Numai starea de fericire dovedeşte că eşti al Domnului. Virtuosul îmbufnat nu e prietenul Mântuitorului ci jinduitorul după diavol. Ascetul arţăgos nu e autentic. (...) Pentru a deosebi creştinul de caricatura ori imitaţia sa nu există procedeu mai sigur decât a cerceta dacă postulantul este sau nu vesel şi mulţumit. Dacă ipochimenul e intolerant ori morocănos ori agitat ori mahmur ori necăjit, nu e creştin oricât de perfect de fidel ar fi virtuţii. E virtuos dar nu e creştin. Creştinul e liber, aşadar fericit. Acesta şi este sensul genialei şi inspiratei fraze a lui Kierkegaard: contrariul păcatului nu este virtutea, contrariul păcatului este libertatea. Vămile văzduhului sunt numeroase. Aici pe pământ la vama care nu poate fi înşelată proba constă în starea de fericire. Virtuosul neîmblânzit nu ştie şi nu poate rosti „dulce Iisuse”, toată sfera dulcelui îi este străină, inaccesibilă – şi uită că jugul Domnului este blând şi povara lui uşoară."

Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii


***


PAGINI WEB:

MARTOR 1 : Comemorarea lui Mircea Vulcanescu
* 35. Evocare a lui Mircea Vulcănescu la Paris (05.06.2011)

MARTOR 2 : Comemorarea Parintelui Gheorghe Calciu
Comemorarea Parintelui Gheorghe Calciu la Paris

MARTOR 3 : Comemorarea lui Valeriu Gafencu
* Comemorarea lui Valeriu Gafencu, pe 25 februarie, la Paris

* Trei emisiuni la Vocea Romana din Lume despre comemorarea lui Valeriu Gafencu la Paris


MARTOR 5: Comemorarea Parintelui Nicolae Steihardt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu