luni, 23 martie 2015

Profesorul Jérôme Lejeune, descoperitorul trizomiei 21: "Ei, bine, ramane intelepciunea vesnica, pe care oamenii nu au inventat-o si care se rezuma intr-o fraza: ceea ce ati facut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut"21 martie 2015 a fost ziua in care, in peste 60 de orase din tara s-a organizat "Marsul pentru viata". Aceasta zi a coincis cu ziua internationala a  trizomiei 21, aleasa in mod simbolic, pentru a sensibiliza lumea fata de aceste persoane care au in codul lor genetic trei cromozomi 21, in loc de doi. Cunoscuti ca avand sindromul Down, in urma depistajului din timpul sarcinii, sunt avortati in proportie de 96%, conform unor statistici europene. Se estimeaza ca unul din 650 de copii conceputi este cu sindromul Down si, cu cat varsta mamei este mai avansata, cu atat posibilitatea de a avea un astfel de copil este mai crescuta.  

Anomalia genetica cea mai raspandita in lume, este descrisa pentru prima data in 1846, insa primul studiu clinic de anvergura a fost publicat in 1866 de catre un medic britanic, John Langdon Down, care clasifica persoanele cu tulburari mentale inspirandu-se dupa criterii rasiale. Astfel el discerne o varietate "etiopiana", una "americana", una "malaesiana" si una "mongoliana". Aceasta din urma desemna, de fapt, pe cei care au trizomie 21. Si, daca descrierea lor este destul de justa, astfel incat numele sau a servit la numirea maladiei (sindromul Down), concluziile medicale sunt false, caci consemneaza ca "aceste caracteristici etnice sunt rezultatul unei degenerescente".

Pagina din jurnalul lui Jerome L. din 1959, aratand un caz cu T21
Pe 26 ianuarie 1956 se publica pentru prima data in Academia de Stiinte, un articol semnat de Jérôme Lejeune, Marthe Gautier si Raymond Turpin in care se prezinta cazul a trei copii mongolieni carora li s-a analizat materialul genetic, dandu-se astfel de stire comunitatii internationale ca aceasta maladie este cauzata de un cromozom supranumeral, in ceea ce priveste perechea 21 de cromozomi. Prin aceasta descoperire, Jérôme Lejeune, vrea sa schimbe in mod profund privirea lumii asupra copiilor cu trizomie 21, care vin cu sutele la consultatiile sale si dorieste ca intr-o zi sa poata fi vindecata aceasta maladie datorata cromozomilor in plus.

In 1969 ascensiunea fulgeratoare a acestui tanar om de stiinta este stopata in plin zbor. In timp ce primeste la San Francisco Premiul William Allen, cea mai mare distinctie destinata unui genetician, pronunta un discurs in apararea demnitatii umane, in care spune ca embrionul, cat si fetusul, este o persoana umana. El este constient ca descoperirea pe care a facut-o poate fi utilizata impotriva convingerilor sale, si poate deschide poarta spre avortul embrionilor suferinda de anomalii genetice. Sala a fost divizata in doua, intre cei ce-l huiduiau si cei ce-l aprobau. De atunci, in apararea vietii, i s-a spun ca n-are decat sa ramana cu "monstrii" sai, si, cel mai dureros pentru el a fost ca si-a pierdut, cu aceasta ocazie, si prietenii. In laboratorul sau gaseste scris "fascist", "moarte lui Lejeune" si sunt organizate chiar greve studentesti.

Intr-o emisiune televizata, Les Dossiers de l’écran participa la o dezbatere in care se vorbeste despre un tata ce isi omoara fiul handicapat, si, in timp ce se vorbeste despre o "crima din dragoste", Profesorul Jérôme Lejeune denunta "eutaNazia".

Descoperirea trizomiei 21 conduce la primele depistaje antenatale ceea ce permite avortul pe motiv de handicap. Jérôme Lejeune se opune acestei logici si considera ca descoperirea pe care a facut-o este instrumentalizata nu pentru cautarea unui tratament, ci pentru eliminarea celor purtatori de trizomie. Pe 10 februarie 1971, in timpul unei conferinte, este amenintat cu moartea, iar in luna martie a aceluias an, opozantii Profesorului Lejeune ataca cu bari de fier participantii la o conferinta si fac numerosi raniti, printre care si multi handicapati.

In fata dificultatilor femeilor care sunt puse in fata avortului, Jérôme Lejeune cauta solutii pentru a le ajuta sa-si creasca copiii, sau sa fie adoptati in cazul in care ele nu vor sa-l pastreze langa ele. Astfel lanseaza si caminele "Tom Pouce", unde femeile pot fi primite si ajutate inainte si dupa nastere. Pe de alta parte denunta argumentul "dreptului de a dispune de propiul corp", considerand ca fetusul este un corp distinct de cel al femeii.

In august 1988 un avocat american il cheama pentru o expertiza in cazul unui cuplu care vrea sa se separe si care, inainte a recurs la fertilizarea in vitro. In timp ce mama voia sa pastreze embrionii si sa dea urmare nasterii, tatal vrea sa distruga embrionii congelati. Intre exigentele mamei si cele ale tatalui, judecatorul a cerut lamuriri din partea comunitatii stiintifice, ceea ce l-a facut pe Jérôme Lejeune sa-si plateasca singur voiajul in SUA pentru a depune marturie.

Printre altele Jérôme Lejeune continua sa faca cercetari pe giulgiul din Torino, incercand sa reproduca arsurile giulgiului. Acestea au fost identificate ca fiind urmarea unui incendiu din 1532 dintr-o capela din Chambeéry, cand giulgiul a fost pliat in patru.

Pana la sfarsitul vietii sale, pe 3 aprilie 1994, la 67 de ani, cand moare in urma unui cancer, a ramas neclintit in apararea vietii si a demnitatii umane, in ciuda nenumaratelor voci care s-au ridicat impotriva lui, si a persoanelor cu trizomie 21, lasate adeseori deoparte, ascunse, sau fara ingrijire, si a caror stigmatizare continua sa fie in mod larg raspandita si in secolul nostru. 

In cele ce urmeaza vom reda cateva cuvinte ale Profesorului Jérôme Lejeune, graitoare pentru crezul sau, si pe care le putem citi si cu inima.

Jérôme Lejeune raspunzand de ce este impotriva pilulei avortive, intr-un interviu din 1988- Ati putea sa ne spuneti de ce sunteti impotriva pilulei avortive?

Am putea sa rezumam foarte simplu: ca medic ma bat de partea vietii si nu de partea mortii si pilula avortiva, omorand copiii este rea ca orice alt avort. Ceea ce doresc din toata inima este ca razboiul chimic sa nu aiba loc! Caci este vorba despre un produs foarte curios, stiti, care are o toxicitate specifica pentru fiintele umane care au un anumit stadiu de dezvoltare. De aceea nu ataca sanatatea mamei, dar impiedica copilul sa supravietuiasca. Este foarte exact un produs toxic, care as spune ca este primul pesticid anituman. Si ca medic nu pot sa aprob un pesticid antiuman

Toxicitatea pilulei avortive

Acest produs este toxic si este pentru prima data cand vom specializa in tara noastra un produs care nu are nici o indicatie in cererea care este facuta, decat de a opri o viata care de-abia incepe. Nu este un medicament, este un produs toxic care nu are nici o indicatie actuala decat toxicitatea sa.

Un produs care omoara

Trebuie stiut ca acest produs a fost depus, si ca autorizatia de aparitie pe piata a fost semnata pentru o singura indicatie, si doar una singura, si nu sunt altele in cerere, si asta spune ca este un produs avortiv.

In mod personal sunt medic si am depus juramantul lui Hipocrate. Juramantul lui Hipocrate este de acum 400 de ani inainte de Hristos, deci nu este ceva legat de religie, ci este legat de medicina. Hipocrate ii punea pe elevii sai sa jure: "nu voi da otrava, chiar daca voi fi rugat, nici nu voi sugera sa fie utilizata". Si, in aceeasi fraza a continuat: "nu voi da produse avortive unei femei". Este pentru prima data cand specializam un produs avortiv, cand il vom face in cantitati industriale. Si este o enorma afacere baneasca aici, si fiecare stite asta. Chiar tu ai spus ca este vorba de o piata enorma.

Atunci, vreau sa precizez aceasta, ca acest produs oricat de eficient este - si mi-e teama ca este! - nu va servi practic decat sa omoare copiii si nicidecum sa trateze ceva anume. Numarul de pilule care va fi fabricat este enorm, nu-l cunosc, nu sunt din industrie, dar reprezinta milioane de copii care vor fi suprimati. Si o spun, pentru ca telespectatorii sa inteleaga, daca acesta va fi pus in vanzare - ca este platit sau nu, asta nu are prea mare importanta - daca este expluatat industrial, vor fi milioane de fiinte umane care vor fi distruse in fiecare an. Si trebuie sa stim ca acest produs va omora mai multe fiinte umane decat Hitler,  Mao Tze Tung si Stalin la un loc. Este un moment istoric! Intram intr-o noua istorie!

Un pericol al civilizatiilor

Cand aceasta pilula va fi fabricata industrial, toate regulile de utilizare de care vorbim astazi vor trece ca total inaplicabile. Si este ceea ce se va intampla. Si, un pericol de temut este ca femeile care se poarta bine, care sunt insarcinate si au in noptiera lor 3 comprimate, in ziua in care vor fi nitel deprimate sau vor vomita caci este inceputul sarcinii, sau vor fi deprimate pentru ca au dificultati, cine le va fi alaturi? Nimeni! Vor deschide sertarul, vor lua cele trei comprimate din noptiera, si copilul va fi pierdut. Spun ca a propune sa se puna acul ce tricoteaza chimic moratea, in noptiera, a pune un avortor disponibil in orice moment este un pericol de temut pentru civilizatiile noastre si ca nu avem dreptul sa o facem. Nu este medicina aceasta !                   

Cuvintele profetice ale Profesorului Jérôme Lejeune...
"Voi, care sunteti pentru familie, o sa fiti batjocoriti. O sa vi se spuna ca sunteti demodati, ca impiedicati progresele stiitei. Se va ridica impotriva voastra stindardul tiraniei experimentale. Se va spune ca incercati sa puneti calus stiintei printr-o morala depasita. Ei, bine, as vrea sa va spun: nu va fie teama! Voi sunteti cei care transmiteti cuvintele vietii!"

"Ei, bine, ramane intelepciunea, intelepciunea vesnica, pe care oamenii nu au inventat-o, si aceasta intelepciune se rezuma intr-o fraza, care explica tot, care raspunde la tot, care va spune in fiecare moment ce trebuie sa faceti si sa nu faceti. Si aceasta fraza este simpla si este cea pe care Invatatorul nostru, al tuturora, ne-a dat-o spre invatare: "ceea ce ati facut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut"[cf. Matei 25, 40]

Un comentariu: