marți, 23 februarie 2016

Intalnirea Papei Francisc si a Patriarhului Kiril "ca o drojdie". Punctul de vedere al Purtatorului de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-catolice, al Patriarhiei Romane si a lui Radu Preda la Universul Credintei.


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, a avut vineri, 12 februarie, o intrevedere, considerata istorica, cu Papa Francisc. Intampinat pe aeroportul Jose Marti de presedintele cubanez Raul Castro, patriarhul rus incepea un turneu in America Latina de 11 zile, pe parcursul caruia a vizitat de asemenea Paraguayul si Brazilia. La randul sau, papa Francisc facea o escala in Cuba in drum spre Mexic.

Pentru a afla mai multe despre acest eveniment, l-am invitat pe teologul Radu Preda, directorul executiv al IICCR si MER. In preambulul dezbaterii, pentru a intelege mai bine contextul acestei intalniri, am enumerat cele mai importante repere ale istoriei recente dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Vatican in eseul realizat de colegul nostru, istoricul si teologul Corneliu Vlad Matache.

In exclusivitate pentru Universul Credintei au exprimat un punct de vedere parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-catolice de Bucuresti si Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. TVR,

Universul Credinței, Dialogurile dimineții, 21 februarie 2016 
Invitat: Radu Preda, teolog, Directorul executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Moderator: Rafael Udriște

VEDETI SI:

4 comentarii:

  1. PETIȚIE ÎMPOTRIVA SINODULUI PANORTODOX DIN IUNIE 2016

    https://petitieonline.net/petitie/petitie_impotriva_sinodului_panortodox_din_iunie_2016-p06164149.html

    Îi îndemnăm pe toți cititorii și semnatarii acestei petiții să citească materialele lămuritoare de la adresa: http://psaltirea.ro/de-importanta-actuala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne intrebam de cand in Biserica lucrurile se rezolva prin semnare de petitii? Cu atat mai mult cand este vorba de un Sinod Pan-ortodox!

      Pana acum stiam de calea rugaciunii, de calea ascultarii, de calea binecuvantarii, a postului, a nevointei....

      Oare nu cumva ne pacalim ca, daca dam o semnatura si pe urma ne vedem mai departe de treburile noastre, se vor rezolva astfel niste lucruri in Biserica?

      Cam pe unde in Evanghelie avem acest mod de urmat?

      Sa ne fie cu iertare!

      Ștergere
  2. Hristos a înviat!

    Știm că doar semnând o petiție nu facem mare lucru. Am însă sentimentul că e important să luăm atitudine. Sau măcar să susținem pe cei care se ridică din rândul bisericii sa apere aceasta cauză.

    Am văzut ca ați postat următoarele documente unde toți ierarhii si mitropoliții si marii teologi ai lumii crestine mărturisesc impotriva acestui Sinod Panortodox care va avea loc in iunie 2016:

    II. REACȚII FATĂ DE DOCUMENTELE PREGĂTITOARE PENTRU SINODUL DIN CRETA


    De ce să tăcem? Nu pentru ca mi-as lua asupra atributii care aparent tin strict de clerici, ci pentru ca ma simt direct implicat si raspunzator, ca membru/fiu al Bisericii Ortodoxe.


    E gresit sa luam atitudine acum? Nu ne privesc aceste lucruri? In ce masura suntem vinovati daca tacem stiind ca in cateva saptamani, trupul Bisericii Ortodoxe va fi sfartecat si transfigurat?

    Unde sunt toti cand PS Hierotheos Vlachos striga si marturiseste impotriva neadevarurilor si nedreptatilor care se vor infaptuite in urma acestui Sinod? De ce brusc,dintre toti sustinatorii acestuia, niciunul nu mai indrazneste a spune nimic?
    Sa greseasca oare si PS Longhin atunci cand ne atentioneaza asupra acestor lucruri? Sa stam bine sa stam cu frica, sa luam aminte….!

    „Fraților nu sunt mai multe Biserici!” - spune P.S. Longhin

    Nu ne lăsați fără Păstori Prea Cucernici Părinți, ani de zile ne-ați spus să iesim din moleșală și să mărturisim pe Hristos, pentru că Hristos nu iubește fricoșii, aceștia nu se mântuiesc..., așa am fost învățați!
    Iar acum ni se cere să tăcem..!


    Vedeți că mai sunt Părinți, monahi, mireni, duhovnici, care iau atitidine si mărturisesc prin Scrisori deschise cu semnături si le trimit la mai marii lor:

    https://saccsiv.wordpress.com/2016/05/12/rog-raspanditi-parinti-din-sfantul-munte-athos-despre-sfantul-marele-sinod-din-06-06-2016-avertizeaza-ca-nu-l-vor-mai-pomeni-pe-patriarhul-constantinopolului/

    http://corortodox.blogspot.ro/2016/04/scrisori-din-athos-cu-privire-la.html
    https://graiulortodox.wordpress.com/2016/02/24/patriarhul-giorgiei-ilia-ii-respinge-documentul-despre-ecumenism-pregatit-pentru-marele-sinod/

    https://graiulortodox.wordpress.com/2016/03/02/critica-documentelor-propus-pentru-asa-zisul-mare-sinod-o-alta-scrisoare-mai-analitica-a-ips-ierotheos-vlachos-catre-sfantul-sinod-al-bisericii-greciei/

    Să ne fie cu iertare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat Domnul!

      Acuma depinde de fiecare ce intelege prin "a lua atitudine". Normal este ca fiecare sa ia atitudine, dar din postura in care se afla.

      Pe acest blog s-a putut gasi (in premiera) traducerile in limba romana a documentelor presinodale, au fost publicate foarte multe articole legate de acest Sinod, majoritatea traduceri, si asta tot in premiera, care au fost mai apoi preluate de alte bloguri cu mai multa sau putina transparenta. Nu ne-am suparat pentru aceasta, ci am considerat ca important este sa fie raspandit cuvantul la cati mai multi romani, clerici si mireni. In mare parte cam aceasta a fost atitudinea care am luat-o. Mai departe sunt preotii, monahii, unii cu nume deja renumite, care ar trebui sa faca ceea ce considera de cuviinta.

      Ramanem totusi la parerea ca petitiile nu sunt o modalitate de a "lua atitudine" in sanul Bisericii Ortodoxe. Mai mult, cred ca ne pacalim singuri, ca am facut ceva, si de aceea ar fi mai bine sa ne indreptam spre lucrurile mult mai relevante. Daca vrea cineva sa faca ceva, sa faca o scrisoare asa cum au facut bulgarii, care sa fie semnata de cati mai multi clerici si mireni, dar sa fim intelesi, petitia nu este acelasi lucru.

      Si a propos de a lua atitudine, spunea vladica PS Longhin ca ar fi bine sa citim Acatistul Sfantuli Nicolae, al Sfantului Spiridon, sa facem rugaciune cu durere pentru acest Sinod. La aceasta insa, cred ca se vor inscrie mai putini decat cei care semneaza petitii....

      Ștergere