joi, 20 mai 2010

"Intoarcerea la Hristos" dupa Ioan Ianolide sau dupa Klaus Kenneth? (recenzie de articole)

Batranul nostru duhovnic, parintele Justin Parvu ne-a spus ca astazi "crestinul trebuie sa fie ca iepurele pe hat, sa ciuleasca urechile" si astfel va vedea in ce duh ne vorbesc oamenii. Intr-un cuvant ne indeamna sa fim vigilenti, si ne amintim ca Hristos ne-a zis:  "Iată Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii."(Matei 10,16)

Astazi in noianul de informatii de tot felul in care se amesteca minciuna cu adevarul, greu ii este crestinului de rand sa le discearna. Dar toutusi, incetul cu incetul, se vadeste si falsa invatatura pe care se ridica unii sa o puna in vazul lumii, si adevarul iese singur la lumina.

De curand se tot discuta cazul Klaus Kenneth. Totul a pornit de la niste comentarii din subsolul articolului "Concluziile Conferintei de la Pireu despre primatul papal". A urmat mai apoi un articol deosebit de concis pe care l-a scris Parintele staret Mihail Stanciu de la Manastirea Antim, si la care sustinatorii conferintelor si cartilor lui Klaus, cei de la editura Agnos au raspuns destul de acid, dar pretinzand ca aduc lamuriri, de genul: nici nu am auzit de parintele Mihail pe cand de Klaus da.

Cei de la Razboi intru Cuvant au preluat mai intai articolul Parintelui Mihail, aducand si niste articole cu ajutorul carora distingem mai bine spusele si duhul in care ne vorbeste Klaus, puse in lumina celor spuse de Sf. Serafim Rose, Sf. Ignatie Brianceaninov, Par. Rafail Noica etc. Mai apoi, au venit cu un articol deosebit de bine argumentat : Ortodoxia ca un show sau despre primejdia falsei renasteri harismatice, ce nu a placut deloc celor care voiau sa isi faca jocul prin Klaus, si sa amageasca sufletele atator tineri care ii asculta conferintele si ii citesc cartile. Ciprian Voicila a avut si el cateva nedumeriri si reactii pe care si le-a exprimat in mai multe articole ( Scandalul "Klaus Kenneth", Ortodoxia ca un cap in gura, Cateva intrebari pentru fratii de la Razboi intru Cuvant, Tuturor celor care au intrat accidental sau constant pe blogul meu le multumesc), iar Victor Roncea a scris in stilul lui caracteristic.

Intre timp palmaresul conferintelor lui Klaus Kenneth, finantate de cei care i-au si publicat cartile, cei de la editura Agnos, a continuat in toata tara:
Turneul in luna mai: Turneu Klaus Kenneth in 2010
Cluj Napoca 20 mai: Klaus Kenneth la Cluj-2010
(Buzau 25 mai, Iasi 27 mai, Suceava 31 mai)

In toate aceste conferinte Klaus Kenneth isi povesteste trecutul dureros, insiruind toate ratacirile pe care le-a avut in viata sa, si descriind procesul sau indelungat pana ce a ajuns la Ortodoxie. Toate acestea pentru a ne spune noua, unui neam ortodox, ca avem "aurul", caci "adormiti fiind" si avand nevoie de aceasta marturie a lui, pentru a constientiza comoara Ortodoxiei, trebuie sa facem ceva pentru a schimba lucrurile, si sa marturisim altfel decat pana acum credinta noastra crestina.

Daca stam putin, si ne gandim vom vedea ca dupa tavalugul comunismului in Romania a fost deschisa poarta tuturor sectelor, ezoterismului, credintelor din cele mai diverse, iar acum dupa ce si romanii au luat cunostinta de toate ratacirile lumii cu nume de religie, ne soseste "vindecarea" de ele, tot din Occident. Si iata cum vine Klaus sa ne spuna ca trebuie sa ne intoarcem la Ortodoxie, dar la timpuri noi, ni se servesc si metode noi. Desi, adevarul este ca nu sunt chiar noi, pentru ca aceste metode venite din Occident le-au mai incercat si catolicii prin miscarile lor de reinnoire harismatica - acestea imprumutand un duh vadit neoprotestant. La ei chiar a prins bine in randul tineretului, infometat de Dumnezeu, creindu-se comunitati ce au inglobat tot mai multi si mai multi tineri. Acum se trece si la Ortodoxie, cu acelasi duh, si asteptand poate aceleasi rezultate, ba inca si mai spectaculoase, caci se vizeaza insasi Biserica lui Hristos. Asadar varianta ar fi mai degraba o Ortodoxie cool, eventual fara cruce, dar cu impartire de fluturasi in strada. Biserica trebuie sa iasa in intampinarea tinerilor, care stau mai mult in fata calculatoarelor, si conectati la diferite aparate ale ultimei tehnologii. Adica trebuie "sa vina muntele la Mahomed".

Oare asa se face chemarea in duhul Ortodoxiei? Oare si aceasta generatie nu a reusit sa invete nimic de la martirii si marturisitorii dreptei credinte de-atatea si atatea secole? Sa ne amintim ce i-a spus Valeriu Gafencu lui Ioan Ianolide, dar si noua - prin acest Ion, generic pentru poporul roman -"Ioane, duceti duhul mai departe". Asadar Ioane, tu care esti ortodox roman, du si tu mai departe duhul de jertfa, duhul de pocainta, duhul de Adevar al dreptei credinte, si nu astepta din import balonase de sapun ce lucesc la soare, si vandute pe la noi de lupii in piei de oaie.


***

LEGATURI WEB:

In limba romana:


Victor Roncea:

Alte articole:

http://vimeo.com/7525238 (La emisiunea "Flori de Pateric")
http://www.trilulilu.ro/agnos/31aa1ce24cb4cd (Conferinta de la Timisoara, 20 oct. 2009)
http://www.trilulilu.ro/agnos/2db0b7d185270a (Conferinta de la Arad, 21 oct. 2009)
http://www.trilulilu.ro/andreasbenea/1e65c9ae84918f (Cristian Curte & Klaus Kenneth - Intoarcere la Hristos)

http://www.libertatea.ro/stire/ispita-staretului-blogger-289435.html (Articol din Libertattea scris de Florian Bichir )

In limba engleza:

In limba franceza:

Un comentariu:

  1. Sunt Daniel ,cel care a postat in apararea lui Kenneth ,pe blogurile lui saccsiv si razboi.
    Nu vreau sa-ti spun decat un lucru: Te inseli in privinta lui Klaus..

    RăspundețiȘtergere