marți, 25 noiembrie 2014

Un articol din revista britanica "The Economist" evoca separarea Bisericii de Stat in Grecia, in cazul eventualei victorii a partidului de stânga radicală "SYRIZA"


Sub titlul "Biserica și Statul în Grecia spre un nou acord?" revista britanică "The Economist" analizează consecințele unei eventuale victorii în Grecia a partidului de stânga radicală "SYRIZA", condus de Alexis Tsipras: 
"... Sunt tensiuni în aerul rece de toamnă. În afara dificultăților personale cu care se confruntă mulți dintre credincioșii practicanți, din cauza unei crize economice persistente, aceștia fac față unei noi incertitudini în lunile ce vor sa vină, și anume apariția potențială a unui guvern de stânga care este atașat separării Bisericii de Stat în, ceea ce a fost până acum, una dintre țările cele mai "teocratice" din Europa. După cum este foarte posibil, puterea legislativă prezentă nu va reuși să adune voturile necesare pentru a alege un nou președinte la începutul anului viitor, si vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, partidul de stânga SYRIZA, condus de un veteran al mișcării Tineretului Comunist, Alexis Tsipras, ar putea sa ajungă în capul listei de votare

În cazul bolșevist, încetarea relației dintre Biserică și Stat ar însemna probabil: 
1) a șterge Bisericii Ortodoxe rolul constituțional garantat de "religie predominantă" în Grecia
2) să rezilieze dispozițiile prin care preoții și alte persoane care lucrează pentru Biserică să fie plătite de către Stat, 
3) a pune în ordine și, în unele cazuri, confiscarea vastului portofoliu imobiliar al Bisericii, de multe ori slab definit 
4) oprirea rugăciunilor și a educației religioase, ce face parte din programul cotidian al majorității elevilor din școlile publice
5) oprirea tuturor scutirilor de taxe pentru instituțiile religioase. 

Cu siguranță exista un număr mare de laici de stânga din Grecia care ar face toate aceste lucruri. 

Într-un moment în care vechile fisuri stânga-dreapta se adâncesc din nou, există multe sentimente anticlericale printre socialiștii, ce suspectează conducerea Bisericii de coluziune cu drepta politica și chiar extrema dreaptă. Dar, în realitate, spun oamenii apropiați de lumea relațiilor Biserică-Stat, vechile legături deja se pierd și acest proces ar putea să nu se accelereze atât de mult sub un guvern de stânga radicală. Chiar și acum, sub un guvern condus de conservatori, frecvența cu care preoții sunt hirotoniti și, în consecință numiti pe ștatul de plată al Statului a încetinit considerabil, nu din motive ideologice, ci din cauza reducerilor bugetare impuse la nivel internațional.
În plus, vechia practică de a oferi elevilor doctrina creștină ortodoxă lasă locul la ceva ce seamănă mai mult cu "studiul religiilor", dat fiindcă clasele se umplu de emigranții veniți din țări mergând din Albania pană în "China.
 Mai mult decât atât, din diverse motive, un guvern condus de SYRIZA probabil se va abține de la o coliziune frontală cu Biserica. Unul dintre aceste motive este faptul că Biserica a jucat un rol important în furnizarea de produse alimentare, medicamente și alte provizii de bază pentru victimele crizei economice, care ar fi fost altfel într-o stare de disperare. SYRIZA poate sa nu agreeze această stare de lucruri, dar nu poate nici sa o schimbe peste noapte. Un alt motiv este că schimbarea oricărei părți din Constituția elenă este un proces greoi - aceasta nu se poate face în cursul unei singure legislaturi - rezilierea dispozițiilor ce favorizează Biserica și diverse mănăstiri ar cere o cantitate mare de energie politica și timp. Un alt motiv este faptul că Grecia are o mică, dar înfloritoare, tradiție de "stângism religios", oameni care alătură credința religioasă cu ideile politice radicale, și asta este ceea ce urmărește SYRIZA să exploateze... ".


PAGES WEB: 

Le président de SYRIZA Alexis Tsipras en visite au mont Athos pour rassurer l’Église sur ses privilèges fonciers et fiscaux! 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu