luni, 16 martie 2015

Mars ecumenist la Bruxelles pentru comemorarea atentatelor de la Paris si Copenhaga. Ministrul Justitiei Koen Gees: "Nu exista o arma mai buna pentru a distruge identitatile decat deformarea mesajelor religioase"


Duminica, 15 martie 2015, peste 3.500 de manifestanti au participat la marsul "Together in Peace" din Bruxelles pentru a comemora atentatele de la Paris si Copenhaga de acum 2 luni. "Reuniti in acelasi mars, ieri, reprezentantii religiosi evrei, crestini, si musulmani au defilat alaturi de laici in apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale".
 
 
 IPS Athenagoras Peckstadt, Mitropolit al Belgiei, si Exarh al Olandei si Luxemburgului, din Patriarhia Ecumenica a participat la brat alaturi de Episcopul Léonard (Biserica Catolica), Episcopul Robert Innes (Biserica Anglicana), marele rabin Albert Guigui (Iudaism), pastorul Steven Fuite, presedintele Uniunii bisericilor protestante din Belgia, Noureddine Smaili, presedintele Executif al Musulmanilor din Belgia si Henri Bartholomeeusen, presedintele Centrului de Actiune Laica.

Trecand prin fata "catedralei ortodoxe a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gabriel, a templului protestant din Bruxelles-Musée, cat si a bisericii Notre-Dame du Sablon" manifestantii s-au oprit in fata Palatului Justitiei din Bruxelles unde ministrul Justitiei Koen Geens a tinut un discurs urmat de "un mesaj de speranta din partea a trei tineri de confesiune musulmana, iudaica si catolica" si de lansarea spre cer a zece porumbei.

Henri Bartholomeeusen, Presedintele Centrului de Actiune Laica, a amintit, de la Casa laicitatii, ca:
"pe 14 ianuarie, la initiativa guvernului belgian, reprezentantii religiilor recunoscute au subscris o declaratie de adeziune la valorile partajate cu laicitatea. Este vorba, in numele dumneavoastra, de a recunoaste caracterul universal al drepturilor omului, a libertatilor fundamentale, si, in particular, libertatea de expresie, de a gandi, a presei si a religiei".
In fata marii sinagoge, marele rabin de Bruxelles, Albert Guigui a declarat:
"Impreuna, noi trebuie sa transmitem, mai mult ca niciodata, generatiilor viitoare, baza valorilor care fundamenteaza Europa. (...) O sarcina inifinit mai grea apasa pe fiecare dintre noi, si noi vom fi judecati din ceea ce am infaptuit".
Ministrul Justitiei a amintit importanta unei educatii si a unei informari de calitate:
"Nu exista o arma mai buna pentru a distruge identitatile decat deformarea mesajelor religioase si filozofice".
Jan De Volder, purtatorul de cuvant al Comunitatii catolice de Sant'Egidio, responsabil cu coordonarea mobilizarii, sustine ca acest mars este un prim pas spre o actiune grupata a religiilor:
"Chiar au fost astazi, alaturi de noi, si budisti. Fiecare religie trebuie sa-si faca o autocritica. Trebuie facuta o purificare. A fost varsat sange in numele religiilor si astazi aceasta inca se mai face. Astazi, religiosii o spun impreuna cu forta" - a declarat el.




Vedeti si:


3 comentarii:

  1. Este mai degrabă un "marş ecumenist", decât un "marş ecumenic"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Your style is so unique compared to other people I have read stuff from.
    I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

    RăspundețiȘtergere