miercuri, 16 martie 2011

Dosar: "Apocalipsa japoneza"

(articol care se va reactualiza)

Cutremurul de 8.9 pe scara Richter, care a lovit Japonia vineri 11 martie 2011 urmat de un tzunami devastator, precum si de amenitari de natura nuclearea ce se inscriu pe o scara a gravitatii la cote deosebit de inalte, si  care sunt departe de a fi pe punctul de a se termina, se vor inscire in istoria umanitatii ca una din cele mai mari drame.

Dupa 11 septembrie 2001, un alt 11 fatidic pentru omenire va marca o lovitura economica cu consecinte grave in primul rand pentru arhipeleagul nipon dar si pentru intreaga lume.

Omenirea va avea, in schimb, de suferit, cel mai mult in privinta vietilor umane si  in special pe planul sanatatii, deoarece radioactivtatea care este prezenta in doze mari va avea efecte pe termen indelungat, ducand la anomalii, cancere, si alte boli ce chiama sfarsitul grabnic al omului.

Peisajul este deja apocaliptic si ne aduce aminte ca nu atunci cand omul calculeaza ca va fi  sfarsitul, asa se va intampla, ci, cand nici nu se asteapta, caci nimeni nu stie ceasul, dar in schimb, semnele apropierii timpului trebuie sa le cunoasca. Sa recitim asadar Evanghelia de la Luca (cap. 21):
6. Vor veni zile când, din cele ce vedeţi, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se risipească.
7. Şi ei L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, când oare, vor fi acestea? Şi care este semnul când au să fie acestea?
8. Iar El a zis: Vedeţi să nu fiţi amăgiţi, căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt, şi vremea s-a apropiat. Nu mergeţi după ei.
9. Iar când veţi auzi de războaie şi de răzmeriţe, să nu vă înspăimântaţi; căci acestea trebuie să fie întâi, dar sfârşitul nu va fi curând.
10. Atunci le-a zis: Se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie.
11. Şi vor fi cutremure mari şi, pe alocurea, foamete şi ciumă şi spaime şi semne mari din cer vor fi.
12. Dar, mai înainte de toate acestea, îşi vor pune mâinile pe voi şi vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi şi în temniţe, ducându-vă la împăraţi şi la dregători, pentru numele Meu.
13. Şi va fi vouă spre mărturie.
14. Puneţi deci în inimile voastre să nu gândiţi de mai înainte ce veţi răspunde;
15. Căci Eu vă voi da gură şi înţelepciune, căreia nu-i vor putea sta împotrivă, nici să-i răspundă toţi potrivnicii voştri.
16. Şi veţi fi daţi şi de părinţi şi de fraţi şi de neamuri şi de prieteni, şi vor ucide dintre voi.
17. Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu.
18. Şi păr din capul vostru nu va pieri.
19. Prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre.
20. Iar când veţi vedea Ierusalimul înconjurat de oşti, atunci să ştiţi că s-a apropiat pustiirea lui.
21. Atunci cei din Iudeea să fugă la munţi şi cei din mijlocul lui să iasă din el şi cei de prin ţarină să nu intre în el.
22. Căci acestea sunt zilele răzbunării, ca să se împlinească toate cele scrise.
23. Dar vai celor care vor avea în pântece şi celor care vor alăpta în acele zile. Căci va fi în ţară mare strâmtorare şi mânie împotriva acestui popor.
24. Şi vor cădea de ascuţişul săbiei şi vor fi duşi robi la toate neamurile, şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, până ce se vor împlini vremurile neamurilor.
25. Şi vor fi semne în soare, în lună şi în stele, iar pe pământ spaimă întru neamuri şi nedumerire din pricina vuietului mării şi al valurilor.
26. Iar oamenii vor muri de frică şi de aşteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina.
27. Şi atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu putere şi cu slavă multă.
28. Iar când vor începe să fie acestea, prindeţi curaj şi ridicaţi capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie.
29. Şi le-a spus o pildă: Vedeţi smochinul şi toţi copacii:
30. Când înfrunzesc aceştia, văzându-i, de la voi înşivă ştiţi că vara este aproape.
31. Aşa şi voi, când veţi vedea făcându-se acestea, să ştiţi că aproape este împărăţia lui Dumnezeu.
32. Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea.
33. Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
34. Luaţi seama la voi înşivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare şi de băutură şi de grijile vieţii, şi ziua aceea să vine peste voi fără de veste,
35. Ca o cursă; căci va veni peste toţi cei ce locuiesc pe faţa întregului pământ.
36. Privegheaţi dar în toată vremea rugându-vă, ca să vă întăriţi să scăpaţi de toate acestea care au să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului.

***
ACTUALITATEA CU PRIVIRE LA CATASTROFA DIN JAPONIA


Aici puteti vedea in format PDF, in limba franceza, nota de informare  IRSN cu privire la centrala din Fukushima, din:
- 16 martie 2011 ora 9
- 16 martie 2011  ora 19
- 17 martie 2011 ora 06  
17 martie 2011 ora 15 
- 18 martie 2011 ora 14

http://www.irsn.fr/FR/Actualites_presse/Actualites/Pages/20110322_evaluation-radioactivite-rejets-fukushima-terme-source.aspx


CRIIRAD:
http://www.criirad.org/
http://www.criirad.org/actualites/dossier2011/japon/criirad/communique.html
Communiqué du 23/03/2011 à 17h :
COLERE ET INDIGNATION – VOLET N°1

Communiqué du 25/03/2011 à 15h :
COLERE ET INDIGNATION - VOLET N°2 : Radioactivité de l'air : la CRIIRAD dénonce les dissimulations
du département américain de l'énergie

Annexes :

Courbe bfs

Carte animée : détection des radionucléides issus de Fukushima par les balises du CTBTO
Source : Bundesamt für Strahlenschutz (Allemagne), Office Fédéral de Protection contre les Rayonnements) 


CEA:
http://www.cea.fr/le_cea/actualites/crise_nucleaire_au_japon_questions_reponses-54623#situation
http://www.cea.fr/le_cea/actualites/crise_nucleaire_au_japon_questions_reponses-54623#sommaire

Le Monde:
http://www.lemonde.fr/japon/Imagine animata cu deplasarea norul radioactiv de la Fukushima

  Cateva ore dupa un nou incendiu survenit miercuri 15 martie 2011 la centrala din Fukushima, personalul centralei a fost in mod temporar evacuat iar elicopterele nu au putut sa disperseze acid boric prevazut pentru a limita reactiile chimice dupa o crestere importanta a radioactivitatii in zona. Ce se intampla acum?
  Prima amenintare: priveste interiorul reactorului 3, care este in mod "partial avariat", asa cum explica Institulul de Radioprotectie si Siguranta Nucleara (IRSN). Situatia este agravata de starea incintei de izolare, guvernul japonez avand indoieli asupra integralitatii "in urma degajarii vaporilor care sunt in mod actual vizibili". Daca originea acestui nor este pe cale inca sa fie determinata, IRSN avertizeaza ca o ruptura a cuvei care adaposteste interiorul reactorului va antrena rapid ruptura incintei si va provoca "o crestere a cantitatilor radioactive acompaniate de fenomene explozive".
  A doua amenitare: fuziunea combustibililor din reactorul 4. Piscina care serveste pentru stocarea combustibililor uzati este in fierbere. Daca apa rece nu poate fi adaugata, deoarece echipajele nu pot sa se apropie de zona, din cauza radiatiilor care marti seara erau de 400 milisivert pe ora, combustibilii uzati se pot topi. "In acest caz, cantitatile radioactive corespondente vor fi cu mult superioare celor survenite pana in prezent", precizeaza IRSN. 
  Aceeasi grija poate fi semnalata si pentru piscinele reactoarelor 5 si 6 a caror temperatura creste lent si "care ar putea intra in fierbere in cateva zile".

  Reactoarele 1 si 2 vor continua sa emita vapori radioactivi. Japonezii continua sa injecteze apa de mare pentru a face sa scada temperatura in cuvele reactoarelor 1 si 2, al caror interior sunt avariate in proportie de 70% si respectiv 33%. Dar, apa injectata fierbe, si pentru a evita o explozie interna trebuie evacuati vaporii in aer. Acesti vapori contin elemente radioactive.
  Incinta de izolare a reacotrului 1 "este mentinuta integra" dupa IRSN, dar cea a reactorului 2 este deteriorata. "Aceasta implica rejectia de cantitati radioactive nefiltrate in atmosfera", dupa cum declara IRSN. Daca injectarea apei in cuve n-ar permite racirea interiorului reactorului 2, incinta slabita ar putea sa se rupa si " o crestere a cantitatilor radioactive rejectate ar fi de temut", explica, prudent IRSN.

  ***  
  DESPRE GRAVITATEA ACCIDENTELOR NUCLEARE
  IRSN:Clasamentul INES:
  Dupa accidentul de la Cernobîl (Ucraina 1986) si pentru a ajuta populatia si media pentru a intelege imediat gravitatea unui incident, sau a unui accident in domeniul nuclear, o scara a gravitatii a fost creata, asemanatore celei Richter pentru cutremure - care informeaza asupra puterii cutremurelor de pamant.
  Folosita pe plan international din 1991 scara INES (International Nuclear Event Scale) are 8 nivene de la 0 la 7. Nivelele 1 pana la 3 corespund "incidentelor", cele de la 4 la 7 corespund accidentelor. Pana astazi singurul eveniment clasat la nivelul 7 a fost accidentul de la centrala Carnobîl din 1986.
  0 - Departare fata de normal
  1 - Anomalie
  2 - Incident
  3 - Incident grav
  4 - Accident ce nu antreneaza riscuri importante in afara sitului
  5 - Accident ce antreneaza un risc in afara sitului
  6 - Accdient grav
  7 - Accdient major
  Prinicpalele criterii ale clasamentului:
  Scara INES se aplica pentru orice eveniment care se produce in instalatiile nucleare de baza (INB) civile sau militare, cat si pentru transporturile de materii nucleare.
  Aplicarea scarii INSE pentru INB se fondeaza pe 3 criterii de clasament:
  - Consecintele evenimentului in exteriorul sitului, adica cantitatile radioactive care pot sa atinga publicul si mediul inconjurator. 
  - Consecinta evenimentului in interiorul sitului, cu privire la cei care muncesc acolo, precum si instalatia in sine.
  - Degradarea liniilor de aparare in "profunzimea" instalatiilor, adica a modalitatilor succesive de protectie (sisteme de asigurare, proceduri, control tehnic...) si care sunt puse in locurile respective, in cadrul instalatiilor, pentru a limita efectele unui incident sau accdent, si pentru garantarea izolarii instalatiei.
  Astfel, iata diferitele criterii care permit definrea nivelului de gravitate al unui incident sau accdient: 7- Consecintele in exteriorul sitului: Cantitati majore: efecte considerabile asupra sanatatii si a mediului inconjurator 6 - Consecintele in exteriorul sitului: cantitati importante ce determina aplicabilitatea integrala  a contramasurilor prevazute 5- Consecintele in exteriorul sitului: Cantitati limitate ce determina aplicabilitatea partiala a contramasurilor prevazute. Consecintele in interiorul sitului: Daune grave in interiorul reactorului.
  7 - 1986 Cernobîl (Ukraina) : O incercare necontrolata a condus la distrugerea reactorului si la dispersia in atmosfera a combustibilului. Contaminarea s-a raspandit peste toata Europa.(Plus de info. in fr.)
  6 - 1957 Kyshtym (URSS) : explozia chimica a unei cuve de stocaj de deseuri foarte active produsa intr-o uzina de retratare. Mai multe sate au trebuit sa fie abandonate.
  5 - 1979 Three Mile Island (USA) : evacuarea insuficienta a caldurii reactorului a condus la fuziunea din centrului reactorului si distrugerea sa partiala.  PAGINI WEB:
  ***
  Débat national
  Si la France parle désormais d'une voix claire pour évaluer la situation en Japon, elle n'est cependant pas tout à fait prête à relancer un débat national sur sa politique énergétique, et encore moins à organiser un référendum sur la sortie du nucléaire que réclament les écologistes. "Il est tout aussi absurde d'affirmer que le nucléaire est condamné par cet accident que d'affirmer qu'il ne nous concerne pas", a dit mardi le Premier ministre, François Fillon.
  Pays le plus nucléarisé au monde après les États-Unis, la France compte 19 centrales, 58 réacteurs et deux géants mondiaux du secteur, le constructeur de réacteurs Areva et l'électricien EDF. Nicolas Sarkozy a annoncé mercredi une réunion des ministres de l'Énergie et de l'Économie du G20 sur les options énergétiques, à la lumière des évènements du Japon.

  http://news.yahoo.com/s/yblog_theenvoy/20110311/ts_yblog_theenvoy/watch-raw-footage-of-the-japan-earthquake-and-tsunami 

  http://info.france3.fr/japon-seisme/fukushima-nouvel-arrosage-du-reacteur-3--67817379.html 

  http://www.lemonde.fr/japon/portfolio/2011/03/23/les-premieres-photos-de-l-interieur-de-la-centrale-de-fukushima-n-1_1497622_1492975.html

  http://sciencepourvousetmoi.blogs.nouvelobs.com/archive/2011/03/24/fukushima-suite-18-20-de-tchernobyl-60.html  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu