Mitropolitul Athanasie de Limassol împărtășește în cartea sa "Inima deschisă a Bisericii", publicată în 2016, într-o ediție îngrijita de Mănăstirea Întâmpinarea Domnului de la Moscova, imensa comoară a experienței sale spirituale pe care a acumulat-o de-a lungul celor șase decenii ale vieții sale în rugăciunea sa, în întâlnirea cu frații și surorile în Hristos, și mai ales lângă sfinții Bisericii noastre, pe care a avut harul de a-i întâlni.
În textul de mai jos, Mitropolitul Athanasie ne vorbește despre Fericitul Stareț Filotei Zervakos, în traducerea [din rusă în franceză a (n.n.)] a paginilor 24-32 ale cărții menționate mai sus.
Prin harul lui Dumnezeu, în octombrie 1979, în timp ce eram încă student, am putut să-l cercetez pe Gheron Filotei Zervakos, în insula Paros, la Mănăstirea Longovarda. Părintele Filotei, de vrednică pomenire, era stareț acolo de mai mulți ani. Era în ziua praznicului Sfântului Filotei, de la care Gheron și-a primit numele. Și, pentru a evita să fie sărbătorit, Gheron s-a retras la mănăstire. Doar o mână de oameni au venit acolo să-l întâlnească, și am fost printre ei. Era pentru prima dată când l-am văzut. Am auzit multe despre el și am citit multe despre el.
Eram foarte tânăr și mergeam la el cu capul bolborosind de întrebări. Adaug fără ezitare, că tot ceea ce am auzit despre el s-a dovedit exact. Am avut o ședere la mănăstire relativ lungă și, după această întâlnire, am fost convins de sfințenia și puterea sufletească a acestui Stareț vrednic de pomenire. Am conversat de multe ori. M-am spovedit la el. Când a fost momentul plecării, un eveniment m-a surprins foarte tare. Dar, acum, e ușor de înțeles.
|
IPS Athanasie cu engolpion și cruce |
Starețul persista în căutarea un engolpion pentru mine, această mică răcliță pe care o purtăm pe piept, și care avea imaginea Sfântului Nicon Pocăitul (n.t.fr. : Sfântul Nicon a trăit în secolul al X-lea și și-a dedicat viața sa predicând pocăința). Dar,
nu a reușit să-l găsească. I-am spus atunci: "Gheronda, nu-i nimic, dă-mi altceva." Mi-era mila de el, căci cauta și-și răscolea cu adevărat toate lucrurile lui.
Dar mi-a răspuns: "Nu! Trebuie să-ți dau acest engolpion!". L-am întrebat apoi: "Este atât de important?". El l-a găsit atuncea, mi l-a dat, și mi-a zis: "Ia-l și propovăduiește mereu pocăința" I-am spus: "Dar, Gheronda, eu nu sunt decât un călugăr la Sfântul Munte, unde atunci să propovăduiesc pocăința?". Și mi-a răspuns simplu: "Îți vei aminti de mine." Și, astăzi, pot spune că a fost un semn care mi-a fost adresat. Cuvinte foarte puternice! Cred că ceea ce mi-a spus venea de la Duhul Sfânt. Și, în plus, au fost și alte lucruri pe care nu le pot povesti aici.
Harul Duhului Sfânt era atât de puternic asupra lui, încât doar întâlnindu-l, doar apropiindu-te de el, era imposibil să nu simți că acest om nu era din această lume, ci un sfânt, desăvârșit. A doua zi, după sosirea noastră, când am slujit Sfânta Liturghie (eram pe atunci tânăr diacon), Părintele Filotei era în altar, și ne slujea ca și cum am fi fost copii mici ai preotului - cu atâta simplitate, smerenie și evlavie! Am fost profund impresionat. Apoi, când am avut ocazia să-l întâlnesc singur, mi-a povestit mai multe episoade din viața sa, care au marcat calea sa duhovnicească. Am să vă povestesc două, de care îmi amintesc în mod deosebit.