miercuri, 19 octombrie 2016

Inaugurarea Centrului spiritual și cultural ortodox rus la Paris


Pe 19 octombrie 2016, la șapte luni după ce a fost pusă cea mai mare cupolă a catedralei ortodoxe rusești, "Sfânta Treime", din Paris,  situată în cel de-al 7-lea arondisment, la doi pași de Turnul Eiffel și de Podul Alexandre III, a avut loc inaugurarea Centrului spiritual și cultural ortodox rus. Acesta, pe lângă catedrală; mai cuprinde o clădire destinată centrului parohial, o alta centrului cultural și una destinată școlii primare bilingve.

Inițial a fost prevazut ca Președintele rus, Vladimir Putin și președintele francez François Hollande să asiste la ceremonia de inaugurare a Centrului, dar președintele rus a amânat venirea sa la Paris pe 11 octombrie, după ce omologul său francez viza să discute cu el "responsabilitatea Moscovei în criza umanitară din Siria", și să îl conștientizeze că "Rusia se angajează pe o cale periculoasă". 

Vladimir Putin s-a declarat încrezător în faptul că Centrul ocupă un loc demn printre siturile culturale ale Parisului și că activitatea sa contribuie la prezervarea și consolidarea tradițiilor de prietenie și respect mutual. El a mai spus:
 "Vă felicit în mod cordial cu ocazia inaugurării oficiale a Centrului spiritual și cultural ortodox rus în capitala franceză. Creerea complexului unic este o mărturie a legăturilor culturale și umanitare ruso-franceze, a aspirației mutuale a popoarelor noastre la un dialog constructiv și la cooperare"
Conform reprezentantului oficial al administrației prezidențiale al Rusiei, Elena Krylova, Centrul spiritual și cultural va avea imunitate diplomatică după ce gestiunea sa va fi transmisă Ministerului rus de Afaceri externe. 

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski și ambasadorul rus în Franța au fost prezenți la inaugurarea Centrului, care a costat Moscova 170 de milioane de euro.

Catedrala "Sfânta Treime" va fi inaugurata pe 4 decembrie, iar iconostasul va fi adus în 2017.

Pe lângă această Catedrală ortodoxă din Paris și complexul aferent, Biserica Ortodoxa Rusă mai construiește o a doua biserică ortodoxă la Strasbourg, cu hramul "Toți Sfinții", care va putea primi  în jur de 300 de credincioși, probabil începând cu anul 2017. Piatra de temelie a fost pusă în 2014 pe un teren cedat de primăria orașului, urmând ca finanțarea de 10 milioane de euro să fie obținută din donații ale întreprinderilor și particularilor.

Inaugurarea Centrului spiritual și cultural rus de la Paris 




Biserica ortodoxă rusească "Toți Sfinții", în construcție, la Strasbourg:




LEGĂTURI (și bibliografie):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu