sâmbătă, 29 octombrie 2016

Lespedea pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului a fost descoperită în timpul lucrarilor la Sfântul Mormânt. Regele Iordaniei, Abdallah al II-lea va plati costurile pentru restaurarea ediculului


Basilica: Sfântul Mormânt deschis pentru prima dată. Descoperirea lespezii pe care a fost aşezat trupul lui Hristos (Video)


În timpul lucrărilor de restaurare efectuate la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, un grup de arheologi a descoperit miercuri, 26 octombrie 2016, lespedea (catafalcul) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa, anunţă National Geographic (1)(2).

Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, însoţit de Mitropolitul Isihie de Kapitoliada, Arhiepiscopul Aristarh al Constantinei şi alţi părinţi hagiotafiţi (din comunitatea Sfântului Mormânt), s-au deplasat miercuri la Biserica Învierii pentru a fi martori ai descoperirii, a transmis Patriarhia Ierusalimului într-o precizare a secretariatului Sfântului Sinod.

În ediculul (baldachinul) Sfântului Mormânt, unde se află lespedea pe care a fost aşezat trupul lui Hristos, au intrat, de asemenea, Francesco Patton, Custodele Ţării Sfinte, şi reprezentanţi ai comunităţii armene.

În martie 2016, comunităţile religioase ale Bisericii Sfântului Mormânt au convenit să demareze lucrările de restaurare la baldachinul Sfântului Mormânt. Lucrările sunt preconizate să se încheie în primăvara anului viitor.


*


***


Pe 22 martie, în Bazilica Sfântului Mormânt, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, în prezența Fratelui Pierbattista Pizzaballa, custodele franciscan din Țara Sfântă, și a Patriarhului armean al Ierusalimului Nourhan I Manougian, a anunțat începerea restaurării complete a Kouvouklion-ului (ediculul) Sfântului Mormânt. Slujba a avut loc în apropierea edificiului, unde au fost instalat schelele de construcție. Decizia de restaurare a fost luată după  examinarea tehnică a Kouvouklionului, efectuata în urma cererii Patriarhiei Ierusalimului, de către experți de la Universitatea Tehnică Națională din Atena.

Actuala clădire de deasupra Sfântul Mormânt a fost construită în 1810 după proiectul arhitectului grec N. Komnenos, în urma unui incendiu care a avut loc în Biserica Învierii în 1808. Proiectul Kouvouklionului realizat atunci era special în acel moment, în sensul că arhitectul s-a confruntat cu sarcina complexă de a păstra toate detaliile istorice ale Mormântului autentic al Domnului și amenajările succesive, care au fost ridicate deasupra lui de-a lungul secolelor. Kouvouklionul nu a mai fost restaurat din 1810. Timp de mai multe decenii, clădirea a fost expusă ploilor, dat fiindcă până în 1868, cupola rotondei, situată deasupra Kouvouklionului avea o fereastră deschisă spre cer. In 1927 și în 1934 cutremure - primul fiind de 6 grade pe scara Richter- au deteriorat destul de mult Kouvouklionul, ceea ce a dus la pierderea stabilității clădirii și putând duce la prăbușirea ei parțială. Apoi, în 1947, ca măsuri provizorii, întăriri din oțel au fost instalate în jurul Kouvouklion. O influență care duce la deteriorarea clădirii este cauzată de umiditatea crescută, rezultată din prezența și respirația a milioane de pelerini și turiști care vizitează în fiecare an principalul loc al creștinismului, precum și de căldura provenită de la lumânări. De asemenea, este de o necesitate evidentă să se consolideze construcția, să se renoveze interiorul și exteriorul Kouvouklion și, de asemenea, să se schimbe fragmentele deteriorate ale paramentului de marmură. În plus, este indispensabil să se curețe decorațiile de calamină.

Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului а coordonat proiectul de restaurare împreună cu custodele franciscan din Țara Sfântă și Patriarhia armeană care, în conformitate cu status quo-ul  vigoare, au drepturi egale asupra Kouvouklionului. Restaurarea va fi realizată de către specialiștii de la Universitatea Tehnică Națională din Atena [sub conducerea Prof. Antonia Moropoulou n.t.], în coordonare cu colaboratori de la Universitatea din Florența și experți veniți din Armenia. [...]. Lucrările vor dura nu mai puțin de opt luni. Terminarea restaurării este prevăzută pentru începutul anului 2017. Patriarhul Ierusalimului, Teofil, a spus că accesul la Locul sfânt se menține pe timpul lucrărilor.


***


Restaurările Sfântului Mormânt din Ierusalim se pot sprijini pe ajutorul financiar personal acordat de regele Iordaniei, Abdallah al II-lea. Palatul Regal din Amman a comunicat pe 10 aprilie, Patriarhului Ierusalimului, Teofil III, că monarhul hașemit va împlini o "makrouma" ("donație, acțiune generoasă și nobilă"), asumând toate costurile pentru restaurarea Kouvouklionului, ediculul ridicat deasupra Mormântul Domnului în Biserica Învierii lui Hristos.

Patriarhul Teofil al III-lea a apreciat foarte mult generozitatea regelui, amintind că acesta a fost întotdeauna și rămâne "un fidel păzitor al sfintelor locuri creștine și musulmane din Ierusalim și din teritoriile palestiniene". Întâistătătorul Bisericii din Ierusalim a mulțumit, de asemenea, lui Abdullah pentru rolul său în păstrarea prezenței creștine în Țara Sfântă și pentru că participă la "semănarea semințelor iubirii și fraternității între musulmani și creștini". "Culegem roadele acestor eforturi în momentul în care, din cauza războaielor declanșate de fanatici, țări întregi au fost cuprinse de flăcări și acoperite de sânge", a mai spus patriarhul.

Nota editorului: Regele Iordaniei va plăti doar o parte din costurile de restaurare (Cf:. Christianpost.com). Comunitățile creștine, în special ortodocșii, armenii și catolicii, vor plăti taxele restante, a cărei suma totală este estimată la 3,4 milioane de dolari. 

 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu