luni, 2 noiembrie 2020

Înalt Preasfințitul Amfilohie, Arhiepiscop de Cetinje și Mitropolitul Muntenegrului, a plecat din viața vremelnică la ceruri


Vineri, 30 octombrie 2020, în ajunul sărbătorii Sf. Petru din Cetinie, la ora 8:20, în Centrul Spitalului Clinic din Muntenegru, după primirea Sfintei Taine a Împărtășaniei, Înalt-Preasfințitul Amfilohie, Arhiepiscop din Cetinje Mitropolitul Muntenegrului și Exarhul Sfântului Tron Patriarhal de Peci (Cosovo), a plecat din viața vremelnică, la ceruri

Mitropoliul Amfilohie fusese depistat ca pozitiv la infecția cu coronavirus pe 6 octombrie, după care a fost internat în spital pentru a fi tratat de pneumonie. Starea sa de sănătate se îmbunătățise și pe 20 octombrie a ieșit negativ la testul pentru covid. 

Duminica, 1 noiembrie 2020, în prezența a mii de credincioși, la catedrala „Învierea Domnului” din Podgorița, Patriarhul Irineu al Serbiei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ierarhii muntenegreni și cu reprezentanți ai altor Biserici Ortodoxe surori.

După Liturghie a avut loc slujba de înmormântare a Mitropolitului Amfilohie, trupul ierarhului fiind depus în cripta catedralei din Podgorița, care a fost pregatită înca din timpul vieții. 

La înmormântare a participat și Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

*

Risto Radovic s-a născut la Morača, Muntenegru, pe 7 ianuarie 1938. A absolvit Seminarul Teologic din Belgrad în 1962 și a fost hirotonit în anul 1968. În ziua de 15 iunie 1973 a primit titlul de doctor în teologie, urmând cursurile Școlii Teologice din Atena. Pe 16 iunie 1985 a fost hirotonit episcop de Banat, iar pe 30 decembrie 1990 a fost ales Mitropolit al Muntenegrului.

Mitropolitul Amfilohie a fost unul dintre oponenții de seamă ai regimului socialist al lui Milo Djukanovici, conducând protestele sârbilor împotriva unei legi a cultelor care, în opinia Bisericii, ar fi urmărit să confiște lăcașurile de cult ale sârbilor din această țară. 

De asemenea, Mitropolitul Amfilohie este unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Sârbe, care nu a semnat documentul "Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine" la Sinodul din Creta din 2016.







Orthodox Patriarch of Belgrade - There is no virus inside the churches.

 

LEGATURI:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu