vineri, 31 ianuarie 2020

Părintele Adrian Făgețeanu: "esența să fie asta: Împărăția cerurilor, salvarea sufletelor pentru veșnicie, nu pentru planuri din timp în timp"


"Dacă se renunță la conștiință, la liberul arbitru, atunci se renunță la tot!"


Părintele Adrian Făgețeanu - Despre Vremurile de pe Urmă




- Credeți că acuma sunt niște zile în care trebuie să luăm atitudine, sau trebuie să așteptăm, deci răbdare?

- Când ați spus atitudine, probabil că vă gândiți ce înseamnă atitudine, nu?

- Păi, Părintele a spus că sunt zile în care acum nu mai putem decât să  ne rugam și să nu tăcem, deci să mărturisim adevărul.

- Nici aici nu ne potrivim cu Părintele. Maica Domnului a spus tot timpul adevărul, da?

- Da!

- Dar, când unele lucruri nu le putea spune, le păstra în inima ei. Deci vor fi și vremuri d-astea, când tăcerea va fi mai de folos decât vorba. Să vă dau vreo două exemple, dacă vreți.

Când Mântuitorul a spus că "mă vor prigoni, mă vor omorî și voi mă veți părăsi", Petru a spus: "dacă toți te vor părăsi, eu nu!". Ce era mai bine: să spună asta sau să tacă?

- Să tacă!

- Da. Dacă vreți, vă pot da zeci și zeci de exemple din astea, din Scriptură, când era mai bine să tacă decât să spună! Când a fost discuția între Dumnezeu și diavol despre Iov, diavolul a spus: "Sigur că el ține la Tine pentru că și Tu îi faci toate pe voie! Ia, lasă-l pe mâna mea!" Si atunci Dumnezeu zice: "Uite, îl las, numai să nu te atingi de sufletu lui". Si, de care parte de suflet [să nu se atingă]? De conștiință! Pentru că de secole, secole, secole, toate legile lumii, în constituțiile lor, respectau liberul arbitru, conștiința liberă, absolută! Acuma Europa nu mai dă voie la așa ceva! [...]

Deci, un creștin, dacă acceptă acest lucru, nu mai are liberul arbitru și conștiința liberă. [...]

Mântuitorul a spus altfel: "Dacă veți fi prigoniți într-o  cetate, puteți să mergeți în alta", că nu se vor termina numărul cetăților. Eu zic că în loc de cetate putem spune acuma localități. Că atunci când antihristul va întrece orice măsură în tortură, în nedreptăți, în fărădelegi, atunci Dumnezeu va interveni și va scurta domnia lui. Nimeni nu știe cât va dura totul, dar lucrul ăsta e adevărat, și îl știe toată lumea care a citit Scriptura, că Dumnezeu va scurta domnia lui, atunci când ei vor întrece măsura nedreptăților, și a torturilor, și a fărădelegilor.

Ei au putere mare în ce privește tehnica. Vor face minuni, proiecții pe cer, apariții, năluciri și, dacă vor confisca averile tuturor "fundamentaliștilor", vor avea de unde da daruri și la cei ce urăsc pe creștini și la cine le cere. Deci, ei propovăduiesc acuma că vor fi fericiți, abia așteaptă Banca Mondială să le dea tot ce vor să aibe, să aibe de toate. Si dacă se renunță la conștiință, la liberul arbitru, atunci se renunță la tot!

- Si atunci ori să vină și cu pecetea, nu? Pe mână sau pe frunte?

- Da...

- Si ce-o să facem atuncea, Părinte, cum o să ne mai salvăm? O să luăm niște pământ la țară, și o vacă și fugim la țară?

Nimeni nu poate să vă dea nici o soluție. Se zvonește lucrul ăsta că unii așa au încercat, chiar de acuma, să-și cumpere undeva - cine n-are -, niște pământ, și să aibă o ocupație măcar pentru hrana lui. Nu cred că asta e soluția cea mai bună, dar asta poate să o încerce oricine. Părinții - că ați vorbit de duhovnici mari -, și Părintele Noica a spus la cei care l-au întrebat, nu faptul că iei carnetul, sau cum îi spune, buletinul ăla cu cip, este lepădare, ci numai atunci când într-adevăr renunți la conștiința ta! Așa cum a spus și Dumnezeu diavolului: "Să te atingi de ce vrei de la Iov, afară de partea aceea din suflet, care i-am dat-o Eu, să fie el stăpân!"

- Deci, atunci să așteptăm zilele care o să vină și să ne rugăm.

- Da!

- Si Dumnezeu o să ne arate o cale atuncea.

- Da. Dumnezeu fiecăruia o să-i dea cuvânt și înțelepciune, că nu va putea nimeni să stea împotrivă. Deci nu trebuie de pe acuma cineva să spună ce să facem!

- Așa, deci să nu ne pierdem în planuri, ce-o să facem....

- Da, n-are niciun rost! Toate astea, planuri, să le facă economiștii, sau cine se pricepe!

- Si-n Apocalipsă, și Mântuitorul repetă, și Sfinții Părinti, și Scrierile apostolice că vor fi vremuri mult mai grele, mai aprige decât au fost toate persecuțiile de când e lumea. Dar nu va dura mai mult decât vrea... adică, dacă va întrece antihristul în măsură, fărădelegile și persecuțiile, uciderile și toate astea, Dumnezeu va scurta domnia, tirania lui.

Totuși ceva a reușit antihristul, să bage frica, dezorientarea, nimeni nu știe ce să facă. Adică unii spun: să văd ce se întâmplă, și pe urmă să văd ce hotărăsc. E greșit asta! Când se știe precis ce va urma, trebuie să te hotărăști înainte, nu după! Ori, tocmai asta vrea diavolul, să nu prindă de veste creștinii și monahii, să se pregătească de o atitudine.

- Ar trebui atunci, o mai bună cunoaștere între monahi, o informare...

- Da, o informare, pentru că tot ce se cheamă la noi informare cu aparate, radio-televiziune este dezinformare, nu e informare! Mântuitorul a spus așa de lămurit: căutați întâi mântuirea, Împărăția Cerurilor, și celelalte se adaugă. Știe Dumnezeu ce aveți nevoie, și va da fiecăruia și puterea de a rezolva problemele, dar esența să fie asta: Împărăția cerurilor, salvarea sufletelor pentru veșnicie, nu pentru planuri din timp în timp! Nu sezon, nu modă, nu epocă, ci VEȘNICIA!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu