luni, 17 iunie 2013

Parintele Iustin Parvu si-a incredintat sufletul lui Hristos. Vesnica sa-i fie pomenirea!In ziua de 16 iunie 2013, la ora 22:40, sufletul Parintelui nostru iubit, Iustin Parvu, s-a inaltat la cer, acolo unde cetele sfintilor pururea vad slava negraita a lui Dumnezeu. Dupa o viata de mucenicie dusa pana la capat, Parintele a trecut la cele vesnice in ziua urmatoare, in care un alt mare roman, Mihai Eminescu, si-a inceput vesnica odihna. Amandoi s-au inscris in constiinta neamului ca fiind chipuri emblematice pentru acest popor greu incercat.

VIATA PARINTELUI IUSTIN PARVU

 

Parintele Iustin s-a nascut la data de 10 februarie 1919, in satul Petru Voda, judetul Neamt, primind la botez numele de Iosif. Parintii, Ana si Gheorge, au mai avut patru copii: Ioana, Tanasă, Neculai si Elisabeta.

In anul 1936, la varsta de 17 ani intra frate la Manastirea Durau. Dupa numai un an, merge sa studieze la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Ramnicu-Valcea si Roman.

In anul 1940 va avea loc tunderea sa in monahism, iar in 1941 este hirotonit preot  la varsta de 22 de ani.

Intre anii 1942-1944, Parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odesa. In luptele celui de-al doilea Razboi Mondial, impreuna cu "Divizia 4 Vanatori de Munte" a ajuns pana la Don. Dupa lasarea la vatra, isi continua studiile la Seminarul din Roman pe care il va absolvi in anul 1948. Acesta este si anul in care Parintele Iustin este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de inchisoare. Astfel ajunge sa treaca prin mai multe inchisori comuniste de exterminare, precum Suceava, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava, Baia Sprie si Aiud. In anul 1960, Parintele Iustin este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta - ani de patimire la Aiud-, fiind eliberat in 1964, prin decretul de eliberare a detinutilor politici.

Dupa acesti ani de temnita grea, a revenit in locurile natale si a fost nevoit sa lucreze ca muncitor forestier. Din 1966 si pana in 1974 va sluji ca preot si duhovnic in Manastirea Secu. Intre anii 1974 si 1989 Parintele a fost preot monah la Manastirea Bistrita, unde i-au stabilit domiciliul fortat comunistii, sub supraveghere. In anul 1976, din mila Domnului, parintele Iustin Parvu ajunge sa se inchine la manastirile din Sfantul Munte Athos, asa cum si-a dorit inca din copilarie. In 1989 a revenit ca preot monah la Manastirea Secu, pana in 1991, cand, impreuna cu alti doi monahi, Ignat si Calinic, Parintele soseste pe meleagurile natale pentru a pune temelia Manastirii Petru Voda, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe care o inchina martirilor romani din inchisorile comuniste. In anul 2000 a inceput construirea schitului de maici, la Paltin, la 3 km de manastirea Petru Voda, unde, cu timpul, s-au mai construit cladirile cu chilii, azilul de batrane, centrul de plasament pentru copii si un spital. 

Pe langa toate aceste nevointe si osteneli ctitoricesti, Parintele Iustin Parvu a sustinut viata monahala si din alte schituri, precum cele de la Huta, din Bihor, Sub Piatra, Alba Iulia, Pestera Sfantul Ioan Casian, Pestera Sfantului Andrei sau Manastirea Sfantul Ioan Casian, din Dobrogea. De amintit in mod special sunt Schitul de la Aiud si punerea temeliei Manastirii de la Poarta Alba, in amintirea celor pieriti la Canalul Dunare-Marea Neagra.
In anul 2003, parintele infiinteaza o publicatie de invatatura si atitudine ortodoxa, cu aparitie lunara, numita "Glasul Monahilor", iar in anului 2008, in data de 2 noiembrie, Parintele este ridicat la rangul de arhimandrit.


TRECEREA LA CELE VESNICEDiagnosticat cu un cancer la stomac, Parintele Iustin a fost operat in data de 9 mai 2013, in Joia din Saptamana Luminata, la Cluj, dupa ce ne-a chemat sa primim lumina Invierii Domnului, fiind la Manastirea Casiel. Doctorul specialist in oncologie-ginecologie, pe nume Dan Tudor Eniu se pare ca n-a avut decat "sa-l deschida si sa-l inchida la loc". Cu toate acestea, in urma unor complicatii a mai fost nevoie de inca o operatie, care a avut loc dupa cinci zile fata de prima, pe 15 mai 2013.

Dupa aproape o saptamana, in ziua de praznic a Sfintilor Constantin si Elena, pe 21 mai 2013, Parintele a fost adus cu elicopterul la Manastirea de maici, Paltin. A doua zi, miercuri, pe 22 mai, peste 200 de preoti si diaconi au venit sa oficieze Taina Sfantului Maslu pentru cel care patimirea a fost sinonima cu viata lui, iar IPS Teofan, l-a cercetat si s-a rugat,  alaturi de toti cei prezenti, vineri, 24 mai. Parintele si-a exprimat dorinta de a fi dus la chilia sa de la Petru Voda, la Manastirea de calugari, si acest lucru a fost indeplinit pe 29 mai, insa motivandu-se ca aerul de aici nu-i face bine din cauza umiditatii, a trebuit sa fie mutat din nou 3 Km mai la vale, pe 3 iunie.

 In acest rastimp, in seara zilei de vineri, 31 mai, IPS Teofan a venit pentru a oficia slujba Sfantului Maslu pentru Parintele Arhimandrit, care l-a rugat sa-i spuna cateva cuvinte ce au ramas testamentare. Astfel Parintele Iustin si-a exprimat dorina ca staretul Manastirii pe care a ctitorit-o sa fie Parintele Hariton Negrea de la Durau.

 PS Ignatie Muresanul l-a vizitat pe 4 iunie si l-a gasit, "foarte senin". Zece zile mai tarziu aflam ca starea sanatatii Parintelui s-a degradat in mod vizibil, iar in seara zilei de 16 iunie, la orele 22.40 marele duhovnic s-a stramutat la ceruri.

Trupul mult patimitorului Parinte a fost adus in acea noapte la Manastirea Petru Voda. IPS Teofan a venit sa citeasca rugaciunile de dezlegare si a oficiat un parastas. Totodata s-a stabilit ca inmormantarea sa aibe loc pe 20 iunie 2013 la ora 12, dupa Sfanta Liturghie.


IPS Teofan la capatul marelui duhovnic
IPS TEOFAN: Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, parintilor, maicilor! Sa-l odihneasca cu dreptii, sa aibe grija si de cei care ramanem inca, pe valea plangerii acestei lumi. 

Parintele a plecat acolo unde i-a fost inima toata viata, in Imparatia Cerurilor, lucru nenou pentru dansul. Imparatia Cerurilor fiind traita de dansul ca inceput inca din aceasta lume. De fapt a ramas intr-insa, intr-un alt locas, dar in aceeasi Imparatie.


Parastas si priveghere pentru Parintele IustinParastas pentru Părintele Justin - 18 iunie 2013 

Reportaje TV 

PAGINI WEB: 


Război întru Cuvânt: INMORMANTAREA PARINTELUI IUSTIN. Cuvantul IPS Teofan despre TESTAMENTUL DUHOVNICESC al marelui Batran de la Petru-Voda (VIDEO, FOTO)

Razboi intru Cuvant: La plecarea Parintelui Iustin, duhovnicul sfintit prin patimire si jertfa tacuta. MARTURII CALDE DESPRE O FLACARA CARE A ARS PANA LA CAPAT DIN IUBIRE NEINTELES DE MARE PENTRU OAMENI

Război întru Cuvânt: PARINTELE JUSTIN – ganduri in ziua despartirii pamantesti. “Omul trebuie iubit. Dar ca sa-l iubesti, trebui sa-l intelegi”. CATI IL VOR SI URMA PE ACEASTA CALE?

Război întru Cuvânt:  PARINTELE IUSTIN DESPRE MOARTE, JERTFA, PARINTI, TINERETE: “Vreti sa aveti oameni de incredere? Intai, NOI sa ne schimbam!” “Nu moartea e groaznica, groaznic e cand din ea nu intelege nimic cel care ramane in viata” (VIDEO)

Război întru Cuvânt: STROPI DE LUMINA DIN INVATATURILE PARINTELUI IUSTIN PARVU: “Noi suntem din ce in ce mai potrivnici unul celuilalt si EGOISMUL acesta in care traim e CADEREA noastra… Omul trebuie sa fie JUMATATE DRAGOSTE SI JUMATATE LUPTA si JERTFA pentru a pastra dragostea neatinsa de rau”“

Război întru Cuvânt: PARINTELE IUSTIN evocat la “In premiera” (Antena 3): “Am socotit sa fiu aproape de omul in durere”

 *

ROF: Parintele Justin Parvu trecand prin suferinte mucenicesti in urma unei boli nemiloase (grupaj de articole)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu