sâmbătă, 1 iunie 2013

Parintele Justin a cerut sa lase un cuvant testamentar in fata Mitropolitului Teofan si a preotilor veniti la chilia sa pentru a se ruga (VIDEO)

 ASTRADROM: Cuvant testamentar al parintelui Iustin Parvu de la manastirea Petru VodaIn ultimele zile la chilia parintelui Iustin au venit preoti si monahi pentru a-l vedea, de la fiecare si-a cerut iertare si i-a binecuvantat.
  
 Joi (ieri), la privegherea de noapte, parintii de la Manastirea Secu au adus sfintele moaste ale parintelui Antim Gaina, un mare duhovnic al manastirilor nemtene care l-a povatuit pe parintele Iustin pe calea monahismului, fiindu-i si duhovnic.

Vineri (azi), la ora vecerniei, a venit mitropolitul Teofan al Moldovei pentru a se ruga impreuna cu parintii din manastire pentru sanatatea parintelui Iustin. S-a slujit Taina Sfantului Maslu la care a participat si mitropolitul. Dupa savarsirea Sfantului Maslu parintele Iustin a cerut sa vina IPS Teofan, in chilia sa, pentru a discuta cateva lucruri. Parintele Iustin l-a rugat pe mitropolit sa trimita o scrisoare, din partea sa, patriarhului Daniel in care sa ceara iertare si dezlegare de pacate; in locul sau a dorit sa ramana staret parintele Hariton de la manastirea Durau. Dorinta parintelui Iustin a fost ca cei ce raman in urma, in manastire, sa aiba relatii bune cu ierarhia Bisericii: “Fara ura, fara rautate”. Cuvintele parinteui Iustin au pus un accent deosebit pe: unitate, dragoste, ascultare. Si-a exprimat dorinta ca obstea sa faca ascultare totala de parintele Hariton. Parintele Hariton a intrat in monahism la Manastirea Petru Voda, a fost calugarit de parintele Iustin, iar ca duhovnic la manastirea Durau a mers din ascultare fata de sfintia sa.
  
 Mentionez ca starea fizica a parintelui Iustin nu este imbucuratoare, in schimb era foarte lucid si marturia sa este inregistrata. Cand parintele Iustin a spus acestea, mitropolitul a chemat preotii care au slujit la maslu sa vina (in chilie) sa auda cele mentionate de pr Iustin si sa-si i-a ramas bun de la sfintia sa:
“Ne luam ramas bun pentru seara aceasta, dar asta nu inseamna ca parintele Iustin v-a pleca chiar acum dintre noi. Fiecare sa mearga la chilia lui cu pace ca noi nu stim ce va randui Dumnezeu. Poate sa il mai tina inca multi ani printre noi” a spus IPS Teofan incurajandu-i pe cei prezenti.
Despre decizia parintelui Iustin, IPS Teofan a spus:
 “As dori sa nu incerce nimeni sa influienteze decizia parintelui Iustin, ca n-ar fi mai bun ala sau altul… E decizia parintelui Iustin si trebuie respectata intocmai. Daca parintele isi va reveni si va lua o alta decizie vom vedea atunci, in functie de care ii va fi dorinta, ramane in vigoare ce a spus ultima data, ultimul cuvant”.
ieromonah Eftimie Mitra
31 mai 2013

***

UPDATE (2 iunie 2013):P. Justin: Sarutmana, sa binecuvantati!


IPS Teofan: Iar acum cu Manastirea... Acuma sa va deie Dumnezeu sanatate, dar daca veti pleca la Domnul, Parinte, ca orice om...

P. Justin: Da...

IPS Teofan: Ce gandim cu Manastirea, ce porunca imi dati mie, ce sfat imi dati mie in legatura cu Manastirea? 

P. Justin: Cu Manastirea sfatul acesta cu Hariton, Parintele Hariton. Hartion de la Durau.

IPS Teofan: Care Hariton?

P. Justin: Hariton, care este acuma la Durau.

IPS Teofan: Si ce porunca lasati pentru dansul? 

P. Justin: Sa poata el fi mai departe, sa poata fi mai departe. Hariton este alegerea.

IPS Teofan: Deci, cum ganditi cu Manastirea Parinte, daca Dumnezeu va va chema intr-o buna zi la Sine, ce dispozitie imi dati mie ca Mitropolit, cum sa ajut Manastirea?

P. Justin: Ca Mitropolit veti putea ajuta Manastirea, daca, intr-adevar veti putea avea pe baiatul asta de care vorbesc eu despre el.

IPS Teofan: Care baiat?

P. Justin: Care sa-l punem... Care e la Durau acuma.

IPS Teofan: Pe cine?

P. Justin: Care e la Durau, Parintele...

IPS Teofan: Hariton. Si ce sa facem cu dansul?

P. Justin: Sa-l punem in continuare, sa mearga cu viata de obste a Manastirii. Asta e dorinta mea.

IPS Teofan: Asta este dorinta dumneavoastra?

P. Justin: Da, da, da. Si-acuma sa se consulte intre ei...

IPS Teofan: Sa se consulte intre ei...

P. Justin: Asa, sa vada care este, asa, apropierea, intre unii si altii. Este potrivit sau nu e potrivit?

IPS Teofan: Parinte, eu as dori sa implinesc voia Domnului prin gura dumneavoastra. Si ca sa auda si Parintii ca v-am intrebat inainte la cine va ganditi intr-o buna zi, cand Dumnezeu va va chema ca pe orice om, la cine va ganditi ca sa slujeasca aici in continuare, obstea manastirii?

P. Justin: Este parintele acesta, care este acuma la Durau.

IPS Teofan: Care Parinte? Cum il cheama?

P. Justin: Apai in zapaceala mea nu mai stiu. Hariton, mai.

IPS. Teofan: Voiam sa pronuntati dumneavoastra Parinte, ca Parintii sa auda cu gura[urechile] lor.
IPS Teofan: Cand eram acolo sa citim Otpustul, Parintele a zis: sa vina Mitropolitul, sa vina Mitropolitul! Si m-am dus acolo, si cand am vazut ca vorbeste foarte clar si foarte limpede, am zis sa mai vina cineva ca sa nu... caci marturia din partea unui martor poate sa fie pusa la indoiala. Si atunci am chemat pe maica stareta, pe Parintele Iustin. Cand am vazut ca incepe sa vorbeasca foarte coerent si foarte limpede am zis sa mai vina un preot, sa mai vina cutare, si asa mai departe. Si acolo, a inceput sa spuna cateva lucruri. Nu stiu, s-o fi inregistrat bine?

- S-a inregistrat tot!

IPS Teofan: S-o fi inregistrat bine, nu sunt inregistrate... De trei ori la rand a spus cine sa fie dupa dansul. Si eu nu voiam sa zica [alt cineva]: "da, cum, nu stiti pe acela d-acolo?" Si eu tot ziceam ca sa spuna numele, si sa nu ziceti voi numele, ci sa zica dansul numele, ca, apoi iarasi, se poate interpreta, stiti bine! Si a amintit de vreo trei ori: Parintele Hariton de la Durau. Si eu am ramas si eu putin inlemnit, si am zis ca mai este un Hariton, si s-a intrebat: "da' Parintele Hariton acela?". "Nu, nu, nu, ci Parintele Hariton de la Durau". Cred ca s-a inregistrat si cred ca dumneavoastra ati fost acolo trei-patru.  Adica v-as ruga sa dati marturie pentru ca, si daca ar fi fost - iertati-ma - numit un Sfant din cer, tot s-ar fi facut comentarii ca nu-i bun. Intelegeti, acuma? 

- Da, da.

IPS Teofan: V-as ruga pe cei care ati fost - cati ati fost voi, cativa acolo.  Adica marturia mea sa nu fie marturie singulara. Ca eu am aceasta cruce, sa stiti. Ca ma gandesc ca intr-o buna zi pleaca, si ce fac? Dar o mai buna marturie decat directia pe care o da Parintele, nu cred ca am avea! Gandul meu, gandul tau... cred ca toate gandurile ar fi contestate. Ma gandesc la gandul Parintelui. Ei, s-ar putea maine sa se faca sanatos si sa spuna nu, Parintele, si sa puna pe altcineva. Noi insa sa luam ultimul cuvant. Ultimul cuvant. Cu rugamintea acuma sa nu mergeti sa faceti tot felul de influentari ale Parintelui: "nu-i asa ca ar fi bun altul?". Ca eu m-am ferit de orice influentare de acest fel, tocmai ca sa nu cad eu in neascultare fata de Dumnezeu. Deci acuma nu mai avem ce spune. Nu stiu. E voia lui Dumnezeu, nu e voia... Stiu ca e voia Parintelui acum si am spus ca...

- Iertati-ma, ati spus si Sfintia voastra: "Parinte, eu vreau ca sa se auda voia lui Dumnezeu prin gura sfintiei voastre", asa ati spus.
IPS Teofan: Pai, alte cuvinte Parintele nu are. Parintelui sa-i dea Dumnezeu sanatate si sa conduca in continuare, ca nu ne gandim - Doamne fereste! - acuma ca pune pe altcineva, chiar daca doreste el, atata timp cat e in viata! Doamne, fereste! Si dupa ce pleaca Parintele, ca este o randuiala ca dupa patruzeci de zile... Pana atunci tot parintele Justin este staretul manastirii. Pana la urma, si dupa aceea, tot el va fi!

Cam acestea ar fi de spus. Acuma, dumneavoastra, v-as ruga - poate sunt mai multe aparate care au inregistrat-, ca nu cumva sa se faca cine stie ce.... Adica sa pastrati acele marturii, cat mai multe. Stiti dumneavoastra ce se poate intampla. Dusmanului nu-i convine ca lucrurile sa fie limpezi si clare, si atunci, se va sapa mai multa confuzie. 

Bine acuma, ca nu-l vom aseza ca ultimul cuvant, sa nadajduim ca va fi mai bine si asa mai departe. Dar noi vorbim pentru clipa aceasta, ca eu am ramas foarte uimit de claritatea si limpezimea vorbirii sale, luciditatea sfintiei sale. Adica diferenta fata de cum l-am vazut saptamana trecuta in vale, sau acum doua saptamani la Cluj.

***

Petru Voda: Cuvinte de folos ale Părintelui Justin către poporul român şi către arhierei după Taina Sfîntului Maslu săvîrşită de Mitropolitul Teofan astăzi în faţa chiliei părintelui

Joi-Vineri 30-31 mai 2013

Ieri, Joi, 30 Mai a.c., starea de sănătate a Părintelui Justin Pârvu a rămas neschimbată, adică destul de fragilă, pe fondul unei mari slăbiciuni trupeşti. În chilia sa de la Mănăstirea Petru Vodă părintele a petrecut neîncetat în rugăciune, ascultînd slujbele şi odihnindu-se. Spre seară a avut cîteva momente de insuficienţă respiratorie, pe fondul umezelii din atmosferă, dar au putut fi depăşite cu bine spre miezul nopţii, după dezumidificarea aerului din chilie.

Astăzi, Vineri, 31 Mai a.c., după terminarea Sfintei Liturghii, părintele stareţ s-a împărtăşit cu Sfintele Taine şi s-a odihnit cîteva ceasuri. Pulsul i-a fost stabil şi respiraţia bună.

La orele 17 Înalt Prea Sfinţitul părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, a venit şi a săvîrşit Taina Sfîntului Maslu în faţa chiliei Părintelui Justin.

La sfîrşit, părintele mitropolit i-a cerut părintelui stareţ cîteva cuvinte de folos, dintre care redăm cuvîntul adresat poporului român şi arhiereilor Bisericii:

Mitropolitul Teofan:Pentru poporul român ce cuvînt lăsaţi, părinte?

Părintele Justin: – Poporul român… pentru poporul român este un cuvînt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpîn. Poporul e fără stăpîn, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată, în care…

Mitropolitul Teofan:Ce să le spun fraţilor arhierei: prea-fericitului, fraţilor arhierei din Sfîntul Sinod?

Părintele Justin:Au o răspundere cum nu a existat şi nu există în lupta aceasta a noastră duhovnicească. Nu există o potrivire pe care să o aduci, să se facă o comparaţie în periodul istoric cu ceea ce a fost şi ceea ce este în istorie şi toate celelalte care vor veni. Dar dacă noi sîntem… în starea aceasta de sărăcie, de lipsă, de mizerie, de prigoanăEi trebuie să trăiască o vreme de prigoană care n-are soluţie, nu există … rezoluţii şi situaţii. Din noaptea aceasta şi pînă mîine noapte să rezolvăm problemele pe planul cel duhovnicesc, spiritual şi administrativ. Dacă nu va exista această unitate şi înţelegere, atunci nu putem face nimic. Nu putem face nimic. Să fim mulţumiţi, bucuroşi, să stăm drepţi, chivernisitori, cu răspunderea înaintea lui Dumnezeu de ceea ce am realizat, cîte le-am făcut în viaţă. Dumnezeu să-i ocrotească.

***

UPDATE (6 iunie 2013):Ca urmare a “stirii” aparute pe blogul nostru referitor la dorinta parintelui Justin Parvu de a lasa urmas la staretie pe parintele Hariton de la Durau, pe site-ul manastirii Petru Voda a aparut urmatoarea precizare:

Precizare: Privitor la anumite dorinţe cu valoare testamentară ale Părintelui Justin referitoare la Mănăstirea Petru Vodă date pe internet în ultimele zile, nu tăgăduim conţinutul lor, dar precizăm că publicarea lor s-a făcut fără acordul explicit al părintelui stareţ ori al obştii mănăstirii noastre. Gestul în sine este de o gratuitate jurnalistică regretabilă şi ruşinoasă, rugămintea noastră ca informaţiile să fie şterse de pe bloguri neaflînd pînă acum înţelegerea pe care o aşteptam de la nişte inimi de creştini. E păcat că sînt între ortodocşi unii fraţi care, deşi au semnat apelul Părintelui Justin împotriva tuturor tipurilor de acte de identitate electronice, se grăbesc să divulge lucruri care nu îi privesc decît pe Părintele Justin Pârvu şi pe obştile sfinţiei sale. Obstea manastirii” 

In calitate de administratori ai blogului ASTRADROM aducem urmatoarele lamuriri:

I. Respectiva precizare mentioneaza ca publicarea stirii “s-a facut fara acordul explicit al parintelui staret ori al obstii manastirii noastre”. In urma unor incercari neortodoxe de a tagadui decizia parintelui Justin privind urmasul la staretia ctitoriei sale si din dorinta ferma de a sustine aceasta hotarare, am ales sa publicam textul si sa prezentam inregistrarile audio-video. Articolul si inregistrarile ne-au parvenit prin ieromonahul Eftimie Mitra, un monah cu radacini in manastirea Petru Voda, tuns in monahism de catre parintele Justin Parvu si martor direct al marturiei testamentare a parintelui Justin. Dorinta unora de a tagadui decizia parintelui staret Justin pe motivul ca “a fost sedat” sau “poate se va razgandi” a dus la suspiciuni. ASTRADROM a asteptat sa apara mai intai stirea pe siteul oficial al manastirii, insa vazand ca se evita orice mentionare despre numirea noului staret, la propunerea unor vietuitori autentici ai manastirii Petru Voda, am postat-o la data de 31 mai 2013, asumandu-ne orice raspundere.

II “…nu tagaduim continutul lor.” Evident, deoarece inregistrarile au fost facute public si marturia/marturisirea parintelui Justin care a rasturnat planurile multora, nu se mai poate astfel tagadui sau pune sub obroc. Insa atunci care este dilema telogica a celui care nu-si semneaza articolele digitale fabricate in numele “obstii Manastirii Petru-Voda”? Doar de copyright?

III. “Gestul în sine este de o gratuitate jurnalistică regretabilă şi ruşinoasă”. Este o judecata subiectiva si neargumentata care distrage atentia de la miezul problemei: dorinta-marturie a Parintelui Justin de a nominaliza un urmas la staretie. In acest duh, ASTRADROM prin pr. Eftimie nu a facut “jurnalistica”, ci a sustinut o cauza, o veste buna care a bucurat si bucura duhovniceste obstea profunda a Manastirii Petru Voda. Postarea facuta pe blogul nostru nu e o stire, ci o declaratie publica a unui monah-martor prezent atunci cand parintele Justin si-a exprimat in mai multe randuri dorinta in ce priveste urmasul la staretie.

IV. „E păcat că sînt între ortodocşi unii fraţi care, deşi au semnat apelul Părintelui Justin împotriva tuturor tipurilor de acte de identitate electronice”. Nu intelegem ce legatura au cipurile cu decizia parintelui Justin si postarea noastra, afara de a confuza si crea legaturi inexistente. Decizia parintelui este o cruce mult prea grea pentru unii, insa aceasta nu ne-a impiedicat sa o facem cunoscuta celor care cugeta si traiesc ortodox. Daca cel care semneaza in numele „obstii Manastirii Petru Voda” are alte inregistrari care infirma marturia de pana acum, este rugat sa le prezinte, altminteri sa se abtina de la comentarii ieftine.

De ce nu este dorit Parintele Hariton de la Durau ca viitor staret de catre unii mai slabi cu duhul? Deoarece are o randuiala riguroasa in ce priveste ascultarile monahale. Are intentia de a interzice internetul in chiliile monahilor si totul sa devina de obste, fara conturi bancare, firme si masini personale. O alta dorinta a parintelui Hariton e ca monahii sa nu lipseasca de la slujbele manastirii.

V. “..se grăbesc să divulge lucruri care nu îi privesc decît pe Părintele Justin Pârvu şi pe obştile sfinţiei sale”. Viitorul staret al manastirii Petru Voda nu este un „secret de familie”, un „Mare Anonim” iesit din noapte, ci o durere care framanta pe toti fii duhovnicesti autentici ai parintelui Justin, monahi sau mireni. Parintele Justin este duhovnicul unui neam intreg, nu a fost si nu este proprietatea privata a unor persoane care incearca, cu lipsa de respect, sa-l monopolizeze ca pe un bun personal si sa se foloseasca de numele sau pentru a arunca anateme, a face „articole”, „precizari” si „comunicate” in numele „obstii manastirii Petru Voda” fara ca vietuitorii manastirii sa stie despre acestea.

Ne intrebam doar: de ce atata inversunare si impotrivire? Dupa cum se vede, pretextele mentionate in respectiva “precizare” sunt puerile. Ne-am fi bucurat ca cei ce se impotrivesc sa fi fost cei mai inversunati sustinatori ai “testamentului” parintelui Iustin, pe care, se lauda in gura mare, ca il iubesc atat de mult… cu atat mai mult cu cat acele cuvinte au fost rostite pe patul de suferinta.

Mihaela Bota, departament presa ASTRADROM

Obs. Mentionam ca daca aceste “precizari” nu ar fi fost publicate pe site-ul oficial al manastirii Petru Voda si nu ar fi fost semnate in numele “obstii manastirii” nu era cazul sa revenim asupra subiectului. Adevarata obste a manastirii Petru Voda nu se simte deranjata de publicarea marturiilor si inregistrarilor referitoare la decizia parintelui Iustin.

Azi, 06 iunie, la ora 13,55, am cerut sa ni se aduca la cunostinta cine este administratorul site-ului manastirii Petru Voda. Am cerut sa ni se prezinte lista cu vietuitorii manastirii care sunt de accord cu precizarile publicate pe site-ul oficial al manastirii. Pana in prezent nu am primit nici un raspuns. Asteptam…

Vedeti si comentariile 3 si 4 de aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/06/cuvant-testamentar-al-parintelui-iustin.html#comment-formPAGINI WEB:

Parintele Justin Parvu trecand prin suferinte mucenicesti in urma unei boli nemiloase (grupaj de articole)

3 comentarii:

 1. Asta spune multe...
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/06/testamentul-parintelui-iustin-parvu.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Doamne Dumnezeule,potoleste orgoliile si asculta rugaciunile dragului nostru parinte Iustin care se pregateste sa vina la tine.Ai mila de noi romanii care il iubim pe parintele si fa ca rugamintea lui sa fie ascultata si implinita.Fratilor din manastirea Petru Voda aratati ca sunteti demni urmasi ai parintelui vostru staret si urmati-i pilda de iubire,ascultare si credinta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu trebuie catalogata toata obstea prin ceea ce face Filoteu. Obstea nu are nici o vina de ceea ce se scrie pe siteul manastirii fara a fi consultata. Administratorul siteului e Filoteu, un om dezagreat de intreaga obste pentru caracterul sau arogant si posesiv.
  Repet: obstea nu e vinovata pentru ce scrie Filoteu in numele manastirii.

  RăspundețiȘtergere