sâmbătă, 19 septembrie 2015

Savatie Bastovoi: "Viata este o invitatie la taina iubirii dumnezeiesti"."Societatea de consum a educat generatia in care persoana se poate eschiva de la responsabilitate"


Sindromul "cesafac"


Dincolo de impresia de libertate absoluta pe care o afiseaza noua generatie, cea mai frecventa intrebare pe care o auzil este: Ce sa fac? Indeciza care ii caracterizeaza pe tinerii de azi, dar nu numai pe tineri, nu are nici o legatura cu virtutea crestina a ascultarii si a taierii voii, ci este rezultatul inevitabil al iuresului informational in care traieste omul contemporan. 

Oamenii sunt pusi sa aleaga intre o scoala si alta scoala, intre o profesie si alta profesie, intre a se casatori sau a nu se casatori, intre a naste si a nu naste, intre a divorta si a nu divirta, intre a tacea sau a vorbi, intre a pleca sau a ramane. 

Oamenii se tem sa aleaga. Se tem sa aleaga pentru ca se tem sa-si asume o responsabilitate. 

Societatea de consum a educat generatia in care persoana se poate eschiva de la responsabilitate si poate comite orice fapta daca are pentru aceasta o hartie: un contract, un regulament al firmei sau al companiei, un vinovat pe care sa dea vina

Totusi viata nu este facuta doar din munca si contracte. Viata e un tumult de sentimente, de legaturi si sfasieri carora trebuie sa le faci fata. Uneori o hartie de divort nu te elibereaza de omul pe care l-ai iubit, dupa cum nici un certificat de casatorie nu te face sa iubesti si sa fi iubit. 

Ce sa faci cu tine in viata de dincolo de hartii, acolo unde nici un argument nu-ti poate impaca indoiala, unde regretele te pot distruge si unde o alergare care, formal, este un succes iti poate aduce prabusirea? 

Cu alte cuvinte, care este voia lui Dumnezeu cu noi? Cum putem intelege ca ne aflam pe drumul cel bun si cand hotaram sa abandonam o cale care s-a dovedit a fi gresita? Cum putem invata din greseli si care este rostul parasirii in care ne arunca uneori Bunul Dumnezeu? Ranile trecutului pot fi oare tamaduite cu desavarsire, sau ele continua sa ne stigmatizeze si sa ne faca pentru totdeauna "altfel" intr-o lume necrutatoare cu cei ce gresesc? 

Care sunt criteriile dupa care apreciem ca traim o viata plina sau ne irosim? 

Viata este o invitatie la taina iubirii dumnezeiesti si tot ce ne abate de la participarea la aceasta taina este o irosire. Dar irosirea insasi se poate transforma in foc inaltator atunci cand este constientizata, ceea ce este, am putea spune, argumentul suprem al iubirii lui Dumnezeu, cand orice cadere poate trece in contrariul sau prin simpla miscare a vointei, dupa cum si Hristos a zis: cui mult i se iarta, mult iubeste.

Sursa: "Sindromul "cesafac", Ierom. Savatie Bastovoi, Ed. CathismaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu