vineri, 19 septembrie 2014

Stiri ecumeniste din luna septembrie: Intalnirea Comisiei Mixte de dialog intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica si Intalnirea a peste 300 de lideri religiosi la Anvers, Belgia, reuniti de comunitatea Sant'Egidio


Intalnirea Comisiei Mixte de Dialog intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica


Cea de-a XIII-a sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică s-a întâlnit pe 15 septembrie în Amman [Iordania] și isi va finaliza activitatea la data de 23 septembrie. 

Întâlnirea respectivă a avut loc la invitația Patriarhului Ierusalimului, Teofil. Ea urmeaza celei care a avut loc recent, în Cipru, în care a fost studiat "rolul Episcopului Romei în primul mileniu", si în timpul caruia nu a fost produs nici un document oficial. 

Comisia va revizui proiectul documentului intitulat "Sinodalitate și Primat", redactat de către Comisia de Coordonare care s-a reunit la Roma în 2011 și la Paris în 2012. In plus, un dialog va avea loc cu privire la textul de Ravenna 2007, intitulat "Consecintele ecleziologice ale naturii mistice a Bisericii. Comuniune eclezială. Conciliere și Primat", de la care Biserica Ortodoxă Rusă s-a retras [1].

Din partea ortodoxă, comisia este prezidată de Mitropolitul Pergamului, Ioan Zizioulas, în timp ce partea romano-catolică, este prezidată de Cardinalul Kurt Koch.



[1] Obs: De data aceasta la dialogul Comisiei Mixte participa Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, in urma unei decizii a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 25 iulie 2014, precum si alti reprezentanti ai BORu. (cf. Sursa)


PAGINI WEB: 

Parlons d'orthodoxie:

Eglise Orthodoxe Russe (Biserica Ortodoxa Rusa):


***

"Pacea este viitorul. Religii și culturi în dialog" - Intalnire inter-religioasa organizata de comunitatea Sant'Egidio la Anvers, Belgia



Intre 7 si 9 septembrie 2014 comunitatea Sant'Egidio a organizat în Anvers, Belgia o întâlnire internaționale pentru pace. 

Peste 300 de lideri ai marilor religii ale lumii au fost împreună timp de trei zile in dialog, rugăciune și pentru a-si face noi prieteni. 

Tema intalnirii este: "Pacea este viitorul. Religii și culturi în dialog". In fata a numeroase conflicte din lume, participanții doresc să lucreze la inițiative concrete pentru pace și reconciliere.


TABLE-RONDE 13 : La ville et la paix


PAGINI WEB:

Communauté de Sant'Egidio:
«La paix est l’avenir» (Anvers, 7-9 sept 2014)

3 comentarii:

  1. DE CE NU-I TRAZNESTE DUPA CE MERG
    LA INTALNIRI DE UNIRE SI PACE IAR ACASA DAU BANI UNOR ATATATORI LA URA (prin viu grai,scris ori alte fapte) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar fi sa primim toti dupa fapta si rasplata, atunci nu cred ca ar mai ramane populat pamantul cu oameni. La Dumnezeu este judecata, si-I cerem sa se milostiveasca de noi.

      Sigur ca ne intrebam cum este cu putinta ca un om sa-si lase mortul lui si sa se duca sa-i planga mortul vecinului, dupa cum graieste intelepciunea Parintilor. Cum se poate ca in ograda ta oamenii sa fie miscati de ura si alte patimi si tu sa te duci la vecinul si sa tii un discurs despre pace. Cu toate astea, si sa primim un raspuns nu ne ajuta neaparat spre mantuire, pentru ca fiecare este raspunzator de faptele sale, nu de ale altora.

      In firea omeneasca este de a cere sa se faca dreptatea lui Dumnezeu cu aproapele, insa, pentru noi voim mila - cel putin atunci cand nu ne indreptatim. Dar daca l-am iubi pe aproapele ca pe noi insine, atunci am cere de la Dumnezeu sa fie iertat.

      Dumnezeu sa se milostiveasca de noi toti!

      Ștergere
  2. DE CE ?
    1- NU ESTE NEVOIE SA FIE !
    sau 2- NU ESTE NEVOIE DE DANSII !

    RăspundețiȘtergere