miercuri, 20 decembrie 2017

Starețul Iosif Vatopedinul : "Identitatea voastră, care stă scrisă în voi și vă face cunoscuți și celor cerești și celor pamântești, este iubirea dintre voi"


Porunca iubirii este lucrul de căpătai, pentru că Dumnezeu este Însuși Iubirea. Acolo, unde vede împreună pătimire, se apropie fără să fie chemat. Firea Lui este împreună-pătimirea!

Starețul Iosif Vatopedinul- Identitatea noastră este iubirea dintre noi 



Luați aminte să păstrați simplitatea, iubirea și unitatea dintre voi, după cum vă îndemn mereu! Pentru că diavolul, în pervertirea lui, are dorința și puterea să despartă cele unite. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl luați aminte!

Deoarece sunt mulți, și fiecare dintre noi are un caracter deosebit, nu este neobișnuit să avem păreri diferite. Acestea le amestecă diavolul așa cum amesteci cu o lingură. "Ai văzut ce a spus acela?", "Ai văzut ce a spus acesta?", "Acela nu a zis bine!". "Acela o zice mai bine!". "Dar de ce sa spună asta?!" Prin aceste lucruri ne provoacă împotriviri! Însă știm dinainte că avem îndatorirea să ne punem sufletul pentru frații noștri!  "Purtați-vă sarcinile unii altora!"."Îngăduindu-ne unul pe altul cu milostivirea lui Hristos!" Vedeți! Luați aminte! Porunca iubirii este lucrul de căpătai, pentru că Dumnezeu este Însuși Iubirea. Acolo, unde vede împreună pătimire, se apropie fără să fie chemat. Firea Lui este împreună-pătimirea! De aceea, luați aminte "îngăduiți-vă unul pe altul cu milostivirea lui Hristos!". "Rugați-vă unul pentru altul". 

Diavolul își bagă coada. De exemplu, un frate, din neatenție, l-a supărat pe alt frate și l-a rănit. A fost prins într-un moment de supărare. Ii transmite celuilalt starea lui și îi naște ura.  In acel moment să se întoarcă imediat către Dumnezeu și să spună: "Preabunule, acoperă-l pe fratele meu, blagoslovește-l, apără-l, sfințește-l! Iată ce a făcut diavolul... te rog, Doamne!". Am văzut cu ochii mei că acest prinos urcă iute la cer. Este cea mai mare jertfă! Așa este! Pentru că aici se împlinește întocmai cuvântul: "Sufletele voastre să le puneți pentru frații voștri".  De vreme ce trebuie să îi iubim pe vrăjmașii noștri, nu ne vom ruga pentru cei care ne supară?! Asta este!

Dumnezeul nostru, Învățătorul nostru, Părintele nostru este Iubire prin Sine Însuși: Prin iubirea Lui ne-a învrednicit să fim monahi, iar noi încercăm să răspundem acestei chemări, "îngăduindu-ne unii pe alții cu milostivirea lui Hristos"! "Nimănui cu nimic fiți datori, fără numai cu iubirea unul față de altul!" Hristos stăruie și mai mult, lucru pe care nu l-a spus nici pentru credință: "Poruncă nouă vă dau vouă, să vă iubiți unul pe altul! Intru aceasta vor cunoaște toți că ai Mei Ucenici sunteți, de veți avea dragoste între voi!". Identitatea voastră, care stă scrisă în voi și vă face cunoscuți și celor cerești și celor pamântești, este iubirea dintre voi! 

LEGĂTURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu