joi, 10 octombrie 2013

De la Optina un buchet de cuvinte, culoare si cantari ce inmoaie inima

CATEVA CUVINTE DE INVATATURA DE LA OPTINA


Nu e nevoie sa spui multe pentru a mangaia un suflet intristat; e necesar ca persoana respectiva sa poata vorbi liber, fara a fi intrerupta, iar dupa ce aceasta si-a spus toate necazurile, atunci ele se vor usura prin insasi descoperirea lor de catre persoana in cauza. Tot ce mai ramane de facut este sa adauge catevea cuvinte calde de dragoste si sa limpezeasca orice nelamurire; atunci cand persoana respectiva se intareste in credinta, se innoieste duhovniceste si este din nou gata sa patimeasca orice(Staretul Iosif de la Optina); 

Cea mai scurta cale catre Hristos este de a purta povara celuilalt“. (Sf. Ambrozie de la Optina);

Domnul ne-a fagaduit ca ne va ierta pacatele daca ne pocaim, dar nu ca vom trai si maine. De aceea, este absolut necesar ca in oricare din situatii, bune sau rele, sa pazim poruncile si datoriile noastre, fara sa uitam vreodata cuvintele: “Iata, ACUM este VREMEA potrivita, iata, ACUM este VREMEA MANTUIRII” (Staretul Varsanufie de la Optina);

Sursa si integral la: Razboi intru Cuvant, AFORISME DUHOVNICESTI de la Staretii sfinti ai Optinei

***


Mantuirea noastra, dupa cuvantul Sfantului Petru Damaschin, se afla intre frica si nadejde, ca sa nu avem incredere prea mare in sine si sa nu deznadajduim, ci cu buna nadejde si incredere in mila si ajutorul lui Dumnezeu sa ne straduim sa ne petrecem viata in implinirea poruncilor lui Dumnezeu. (Sfantul Ambrozie)

Fara iarna nu ar exista primavara, fara primavara nu ar exista vara. Asa este si in viata duhovniceasca: putina mangaiere, iar apoi putina durere si, astfel, putin cate putin, se formeaza calea mantuirii. (Sfantul Anatolie)
Daca te vei astepta numai la conditii favorabile mantuirii, nu vei pune inceput vietii placute lui Dumnezeu. (Sfantul Nicon)

In viata duhovniceasca intotdeauna este asa: fie mangaierea este precedata de necaz, fie necazul este precedat de mangaiere. Aceste schimburi dau nastere la nadejde si smerenie. Numai necazurile sunt diferite, sunt si lumesti si duhovnicesti, dar acest lucru este inca devreme sa-l cunosti. Primeste ceea ce-ti trimite Dumnezeu, cu multumire si cu seninatate; cu sentimentul mangaierii sa nu te mandresti, iar in necazuri sa nu deznadajduiesti. (Sfantul Macarie)

Orice necaz te-ar lovi, orice neplacere ti s-ar intampla, tu sa spui: “Voi rabda aceasta pentru Iisus Hristos!. Numai sa spui asa si iti va fi mai usor. Caci numele lui Iisus Hristos este puternic: datorita lui, toate necazurile se vor potoli, diavolii vor pieri, supararea si descurajarea ta vor inceta cand vei repeta dulcele Lui nume. “Doamne! Da-mi rabdare, marime de suflet si blandete! Doamne! Da-mi sa vad greselile mele si sa nu osandesc pe nimeni!” (Sfantul Antonie)

Ca sa existe rod duhovnicesc, sunt necesare anumite conditii: samanta (cuvant) buna si ogor bun. Rodul se coace daca exista rabdare. Cate cazuri au fost cand omul, nevazand rodul asteptat, a cazut in deznadejde si toate ostenelile lui s-au pierdut. Trebuie sa avem fermitatea de a indura totul. Numai atunci putem nadajdui sa dobandim cele dorite. Prin rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre (Luca 21: 19) (Sfantul Nicon)

Soarta tuturor celor care vor sa se mantuiasca este sa sufere. De aceea, daca suferim, sa ne bucuram, caci se cladeste mantuirea noastra. (Sfantul Nicon)CANTARI PSALTICE de la Manastirea Optina


  ACORDURI MUZICALE SI UN COLTISOR DE RAI
Rasarit sau/si apus de soare ?
PAGINI WEB: 

Razboi intru Cuvant: Sfintii Optinei

Un comentariu:

  1. Buna seara! Tin sa va deranjez pentru cateva momente venind cu rugamintea la d-voastra de a ne promova magazinul online deschis in scop caritabil, singurul de acest gen din Romania cu produse pentru copii http://www.salveazaoinima.ro/. Sa facem un schimb de logo/link, iar noi la randul nostru va punem logo pe magazin pe pagina sustinatori a magazinului!Va multumim anticipat!
    Va rugam sa ne lasati un raspuns pe adresa de e-mail: salveazaoinima@gmail.com

    RăspundețiȘtergere