sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Mănăstirea Simonos Petra și toate metocurile sale sărbătoresc canonizarea Sfântului Ieronim Simonopetritul. Procesiune cu moaștele Sfântului


Când Patriarhia Ecumenică a anunțat canonizarea oficială a Părintelui Ieronim Simonopetritul, pe 27 noiembrie, cu ziua de prăznuire pe 9 mai, Mănăstirea Simonos Petra a sărbătorit la aflarea acestei vești, onorându-și Părintele spiritual după mulți ani. Sfântul a intrat în această mănăstire când avea 17 ani și a stat timp de 43 de ani, slujind ca Stareț în perioada 1920-1931. Apoi a fost exilat la Mănăstirea Înălțării, din orașul Vyronas, la sud-est de Atena, o dependență a Mănăstirii Simonos Petra, unde a adormit în Domnul pe 6 ianuarie 1957.

Primind această veste a canonizării lui, Mănăstirea Simonos Petra și Mănăstirea Înălțării de lângă Atena  - precum și toate mănăstirile și bisericile, dependențe ale Mănăstirii athonite Simonos Petra-, au început să tragă clopotele timp de o oră, pentru a-și exprima bucuria. Apoi, o procesiune s-a format la Simonos Petra în care călugării athoniți au purtat capul noului Sfânt canonizat,  Ieronim, precum și alte moaște și icoana sa. Capul Sfântului fusese pus în Paraclisul Sfintei Maria Magdalena de către Starețul Emilianos Simonopetritul, care a adormit în Domnul pe 9 mai 2019.

În urma procesiunii, capul Sfântului a fost așezat în katholikonul mănăstirii pentru închinare, în timp ce restul moaștelor și icoana Sfântului au fost puse în strana starețului de către actualul Stareț, Arhimandritul Elisei. Trebuie menționat că Sfântul s-a confruntat cu multe dificultăți la această mănăstire și a fost exilat, astfel că acest lucru a fost și un act de recunoaștere și un mod de a cere iertare Sfântului. Un lucru asemănător a fost făcut atunci când moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care a fost dus în exil, au fost readuse la Constantinopol în timpul succesorul său, Sf. Proclu.

Odată cu finalizarea procesiunii s-a cântat Doxologia și s-a slujit Vecernia Mare compusă, pentru a-l onora pe Sfântul Ieronim, de către ieromonahul Athanasie, un călugăr de la Simonos Petra și imnograf al Bisericii lui Hristos. Apoi, după slujba Utreniei Mari s-a slujit Sfânta Liturghie, în care Starețul Mănăstirii Simonos Petra a purtat veșmintele Sfântului Ieronim.














Un comentariu:

  1. off topic: Părintele Arhimandrit Grigorie Zumis de la Mănăstirea Dohiariu:
    https://www.youtube.com/watch?v=GGNmG45Y8os

    RăspundețiȘtergere