sâmbătă, 9 mai 2020

Sfântul Nicolae cel Nou, Martirul din Vounena (+9 mai). Anual, un siroi de sange curge din pestera in care a vietuit sfantul, din copacul unde a fost martirizat si din mormantul sau


Creștin Ortodox/Teodor Danalache: Sfântul Nicolae cel Nou - Martirul din Vounena


Sfântul Nicolae, Marturisitorul si Noul Martir din Vounena (Vounenois), s-a nascut probabil in Asia Mica. Se spune despre el ca inca din tinerete era foarte credincios, avand o neclintita credinta in Dumnezeu si o deosebita evlavie. Tanarul Nicolae nu si-a putut ascunde frumusetea vietii, precum o lumina aprinsa nu se aseaza sub obroc, ci se pune in sfestnic, spre a lumina.

Vestea despre tanarul Nicolae a ajuns si la urechile imparatului bizantin din Constantinopol. Imparatul bizantin din acea vreme, Leon cel Intelept (886-912), l-a chemat la sine pe Nicolae, spre a se convinge singur de cele auzite despre el. Vazandu-l, imparatul l-a insarcinat cu o deosebita misiune si cu o mare cinste: capatenie a provinciei imperiale Larisa, cat si strajer al orasului Tesalonic. Acceptand slujba, tanarul Nicolae si-a continuat viata lui curata, fiind placut si iubit de toata lumea din Tesalia. 

Cand avarii au invadat Tesalonicul, acestia au cauzat multe ravagii si crime. Nicolae, in fruntea armatei pe care o conducea, a cautat sa impiedice dusmanul. In orice caz, datorita numarului extrem de mare al inamicilor, acestia au reusit sa cucereasca zona, devastand tot ce au putut si omorand multime de oameni.

O parte dintre locuitorii zonei si-au parasit casele si s-au retras in munti. Nicolae, impreuna cu soldatii sai, s-au retras in localitatea numita Vounena, unde existau o serie de pesteri si chilii sapate in dealurile abrupte din zona. Ramanand in acest loc, comandantul si soldatii sai au inceput o viata de castitate si rugaciune. Astfel, s-a inchegat in Vounena o obste monahala.

Intr-o seara, in vremea rugaciunii, un inger al Domnului i-a aparut Sfantul Nicolae cel Nou si i-a spus ca ucenicii sai vor fi martirizati pentru credinta in Hristos. Asa s-a si intamplat, inamicii capturandu-i pe crestini, iar dupa o multime de torturi, omorandu-i. Torturile aveau drept scop parasirea credintei in Hristos, inchinarea la idolii avarilor si supunerea fata de conducatorul armatei avare.

Ramanand in credinta cea dreapta pana la moarte, numele acestora sunt astazi scrise in Cartea Vietii. Numele martirilor din Vounena sunt: Grigorie, Dimitrie, Evodie, Teodor, Ioan, Mihail, Pancratie, Panteleon, Hristofor si Emilian, acestia fiind impreuna cinstiti cu doua maici: Irina si Pelaghia. 

Nicolae singur a scapat de martiriu, avarii negasindu-l. Sfantul a continuat viata de post si rugaciune, pe care o incepuse, intr-o pestera de sub un stejar. In scurta vreme insa, si el va fi prins si omorat pentru Hristos. Paganii l-au torturat vreme de zece zile, iar in cele din urma l-au omorat.

Peste ceva ani, ducele de Tesalonic, Eufemian, i-a descoperit Sfintele Moaste. Eufemian era cuprins de boala numita lepra. Cautand leacuri si medicamente pe la toti marii doctori ai vremii, barbatul se apropia de limita deznadejdei. Aceasta pana intr-o zi, cand, aflandu-se in vizita, prin regiunea Larisa, a fost sfatuit sa mearga in locul numit Vounena, pentru sarbatoarea Sfantului Nicolae cel Nou, spre a fi partas minunii de la mormantul sfantului. Anual, un siroi de sange curge din pestera in care a vietuit sfantul, de sub stejarul cel mare si din mormantul sau.

Ducele Eufemian a mers in Vounena, la mormantul sfantului Nicolae cel Nou, si s-a uns pe tot trupul cu lichidul rosu ce curgea in chip minunat din mormant. Barbatul s-a vindecat pe loc de lepra, dand slava lui Dumnezeu, pentru minunile sfintilor Sai.

Drept multumire, ducele a construit o capela inchinata Sfantului Nicolae cel Nou, asezand in ea Sfintele lui Moaste. Capul sfantului este pastrat in Manastirea Sfantul Nicolae din Andros.


In fiecare an, in ziua de 9 mai, in localitatea numita Vounena, in Tesalia, la biserica inchinata Sfantului Nicolae cel Nou din Vounena, la mormantul sfantului si la locul martiriului sau, un lichid de culoare rosie curge in chip minunat in afara, fiind adunat de crestinii evlaviosi si de catre preoti. Cu acesta se petrec multe minuni si vindecari.
Vounena se afla pe drumul principal, ce porneste inspre sud-vestul Larisei.


TROPAR

glasul 4


Doctorul cel fără de plată al celor bolnavi și ajutor nebiruit celor din primejdii, celor întristați fierbinte sprijinitor și apărătorul nostru în toate nevoile, Cuvioase Mucenice Nicolae, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.


PRIVEGHEREDespre minunile care se săvârșesc la locul martiriului Sfântului


Copacul de care fost legat și mucenicit Sfântul, un ulm, revarsă un lichid roșu asemenea sângelui, care începe să curgă din după-amiaza zilei de 8 mai, în ajunul sărbătorii Sfântului, și continuă să se reverse până în dimineața zilei de 9 mai. Creștinii evlavioși care știu acest lucru merg acolo încă din ajun și strâng în sticle minunatul sânge, pe care îl împart ca pe o binecuvântare. Se săvârșesc prin acesta multe minuni, celor ce vin cu credință și nădejde în ajutorul Sfântului.


Există, de asemenea, un izvor secat care izvorăște doar în acele zile Aghiasmă. Sfintele Moaște, bine mirositoare, se păstrează la biserica Sf Nicolae din Teba. Capul Sfântului este în insula Andros.


RUGĂCIUNI la locul martiriului SFÂNTUL
LEGATURI:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu