duminică, 10 mai 2020

Arhim. Emilianos Simonopetritul, un alt Gheron Iosif


Prima întâlnire dintre papa Efrem Katunakiotul și Părintele Emilianos Simonopetritul


La prima lor întâlnire, Papa Efrem îl judecase pe Părintele Emilianos. Văzându-l așa, bine îmbrăcat și cu hainele călcate, i s-a părut ca un „prințișor” și și-a zis întru sine:

Ei, bine, încă un părinte ca toți ceilalți, care vine să vorbim despre rugăciune... cu rasa călcată și cu cămașă! Haide, să îi dau niște lukumi și să plece!

Părintele Emilianos cum era din fire binevoitor, respectuos, luminos, și-a dat jos, cu respect, potcapul călugăresc și stătea în fața părintelui Efrem.

Sunt egumen la Meteora”, s-a prezentat.

Părea că venise să discute cu mult dor să vorbească despre rugăciunea minții.

La Meteora vine multă lume”, zise Papa Efrem, având încă înlăuntrul său o împotrivire față de musafirul nepoftit. Voia să-i zică să vină în Sfântul Munte, însă ceva l-a înștiințat în interior, cum că ar fi greșit cu gândul față de acel stareț tânăr de la Meteora, care s-a ostenit mult, cu alți doi părinți, să vină până acolo ca să-l întâlnească.

Nu cumva îl nedreptățesc?”, se gândea Papa Efrem. A ieșit să îi aducă o kerasma, dar era plin de îndoială.

Ce-ar fi să primesc înștiințare?”, și-a spus pentru a se asigura. Se duse, așadar, în bisericuță, în fața icoanei Maicii Domnului să-i dea răspuns în legătură cu musafirul de la Meteora. A făcut două-trei metănii, iar apoi i-a spus Maicii Domnului:

Măicuța mea, să îi vorbesc sau nu?

Atunci aude un glas din icoană:


Ai găsit un al doilea Gheron Iosif Isihastul!

S-a speriat atunci, Papa Efrem, și l-au luat toate transpirațiile.

Am păcătuit!

Atunci l-a luat pe Părintele Emilianos cu el și s-au pierdut câteva ore în discuții, și de atunci au devenit prieteni nedespărțiți.Arhim. Emilianos Simonopetritul - Rugăciunea lui IisusSfinții trăiesc printre noiAșteptând a doua venire (părintele Emilianos de Simonopetra)LEGATURI:2 comentarii:

  1. Minunate aceste postări cu fragmente din viața Părintelui Emilianos. Mulțumim pentru truda de a traduce în română. Măicuța Domnului să vă răsplătească dragostea și jertfa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim și noi! Pentru rugăciunile tuturor Sfinților și Părinților noștri, Domnul să vă dăruiască mântuirea!

      Ștergere