miercuri, 30 martie 2016

Prima reuniune a membrilor Secretariatului Panortodox al Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe are loc la Chambesy


Pe 29 martie Mitropolitul Ieremeia al Elveției (Patriarhia Ecumenică), a prezidat prima reuniune a membrilor Secretariatului Panortodox al Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Reuniunea a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambésy.

Secretariatul Panortodox a fost format ca urmare a unei decizii a Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, reunită între 21 și 28 ianuarie, anul curent [2016] la Chambésy. Fiecare Biserică Autocefală recunoscută de întreaga lume ortodoxă este reprezentată de un delegat. În conformitate cu ordinul de stabilire al Soborul Întâistătătorilor, Secretariatul este responsabil pentru:
 • Publicarea documentelor de pe ordinea de zi a Sinodului, adoptate în unanimitate de către  Conferințele Presinodale Panortodoxe și Soborul Întâistătătorilor pe o pagină de internet special creată în acest scop;
 • Informarea mass-mediei cu privire la lucrările și obiectivele Sinodului, cu sprijinul Consilierilor Speciali;
 • Atribuirea acreditarii necesare pentru jurnaliști și corespondenți interesați de lucrarile Sinodului, conform recomandării Bisericilor Ortodoxe, și
 • Alte probleme care privesc Secretariatul Sinodului.
Cu binecuvântarea Sanctității Sale, Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, Biserica Ortodoxă Rusă este reprezentată în Secretariatul Panortodoxe de către Protopopul Nicolas Balashov, vice-președinte al Departamentului pentru Relații Ecleziale Externe. Preotul Anatole Tchouriakov însoțește ca interpret.

La lucrările Secretariatului Panortodox participă: 
 • Arhiepiscopul Iov de Telmessos (Patriarhia Ecumenică), 
 • Mitropolitul Alexandru din Nigeria (Patriarhia Alexandriei), 
 • Mitropolitul Siluan de Buenos Aires (Patriarhia Antiohiei), 
 • Profesorul Theodore Yiangou ( Patriarhia Ierusalimului), 
 • Mitropolitul Andrei de Gorij și Aton (Biserica Ortodoxă Georgiană), 
 • Episcopul Irineu de Backa (Biserica Ortodoxă Sârbă), 
 • Mitropolitul Nifon de Târgoviște (Biserica Ortodoxă Română), 
 • Mitropolitul Ioan de Varna (Biserica Ortodoxă Bulgară), 
 • Mitropolitul Vasile de Constantia (Biserica Ortodoxă a Ciprului), 
 • Mitropolitul Hrisostom de Messina (Biserica Ortodoxă Greacă), 
 • IPS Mitropolit Ioan de Korca (Biserica Ortodoxă Albaneză), 
 • Episcopul George de Siemiatycze (Biserica Ortodoxă Poloneză), 
 • Arhiepiscopul Mihai de Praga (Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei).


UPDATE:

În perioada 29 – 30 martie 2016, la Centrul ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy – Geneva, se desfășoară lucrările ședințelor de lucru ale Secretariatului Panortodox al Sfântului și Marelui Sinod.

Delegatul Bisericii Ortodoxe Române ca membru al Secretariatului a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

Înaltpreasfinția Sa a declarat pentru Radio Trinitas că până în prezent au fost luate hotărâri importante și urgente, cum ar fi:

Instituirea imediată a site-ului oficial al Sfântului și Marelui Sinod unde vor fi prezentate documentele pregătitoare, aprobate în etapele presinodale și care vor figura pe agenda de lucru a Sfântului Sinod. Aceste documente vor fi publicate în limbile oficiale ale Sinodului: greacă, engleză, franceză și rusă. De asemenea, în mod excepțional, s-a admis și limba arabă ca limbă de lucru în timpul lucrărilor Sinodului

„Înființarea unor comitete speciale în cadrul Secretariatului Sfântului și Marelui Sinod:
Comitetul de elaborare a comunicatelor și al mesajului Sfântului Sinod, în general.

Comitetul pentru buna desfășurare a lucrărilor Sfântului Sinod în plen, precum și în cadrul diferitelor comisii sinodale.

Comitetul de introducere a amendamentelor în urma dezbaterilor regulamentare cu traducere imediată în cele patru limbi oficiale.

Comitetul de acreditare a jurnaliștilor și de comunicare cu mass media.

Comitetul de verificare și editare va avea în grijă publicarea documentelor și a tuturor deciziilor sinodale”

Secretariatul va elabora în amănunt proiectul programului de desfășurare a lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.

Proiectul va fi inițiat acum și se va continua într-o proximă ședință a Secretariatului. De asemenea, toate Bisericile Ortodoxe Autocefale sunt așteptate să facă recomandările de ierarhi și consilieri cu competențe adecvate pentru fiecare dintre aceste comitete constituite

Secretariatul Panortodox este format din câte un reprezentant al Bisericilor Ortodoxe Autocefale şi a fost stabilit în urma Sinaxei Primaţilor ce a avut loc la Chambesy – Geneva (Elveţia), în perioada 21 – 28 ianuarie 2016.


LEGATURI: 

Communiqué final du secrétariat du Concile panorthodoxe suite à sa première réunion des 29 et 30 mars


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu