luni, 9 martie 2020

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a înscris în calendarul Bisericii pe Sfinții Iosif Isihastul (Gheron Iosif), Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul



Astăzi Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice au înscris oficial în calendarul Bisericii pe Sfinții Iosif Isihastul (Gheron Iosif), Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul.

Astăzi [9 marite 2020] Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice se întâlnește pentru a discuta înscrierea oficială în calendarul Bisericii pe Sfinții Iosif Isihastul (Gheron Iosif), Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul.

Prin acest act nu se recunoaște numai sfințenia unor oameni. Se recunoaște sfințenia unei școli duhovnicești. Școala smereniei, a trezviei și a rugăciunii lui Iisus împletite cu ascultarea față de stareț.

În vremurile de demult, ascultarea era ceva de la sine înțeles. Astăzi datorită „progresului” sau mai bine zis regresului oamenilor ca personalități, datorită îngâmfării provenite din impresia că știm ceva, este nevoie de o reaccentuare a importanței ascultării ucenicului față de stareț întru experiența acestuia și a starețului față de ucenic întru neputințele și nevoile sale.

Acești sfinți au arătat că zelul și rugăciunea se dobândesc și se păstrează prin unitatea obștii în jurul starețului realizată prin ascultarea trezvitoare și iubitoare a fiecărui membru al obștii.
Zilele de sărbătorire:

Toți trei sfinții au adormit întru Domnul în zile speciale pe calendarul Sfântului Munte (calendarul pe stil vechi):
  • Sfântul Iosif Isihastul de Adormirea Maicii Domnului și deci va fi sărbătorit o zi mai târziu în Sfântul Munte,[16 august]
  • Sfântul Efrem Katunakiotul de Sâmbăta Cuvioșilor care au strălucit în asceză (ultima sâmbătă dinaintea Postului Mare) care este o sărbătoare cu dată mobilă și deci foarte probabil că va fi sărbătorit odată cu Sfântul Efrem Sirul
  • Sfântul Daniil Katunakiotul de Nașterea Maicii Domnului. Obștea Danileilor a cerut să fie sărbătorit în Sfântul Munte o zi înainte, pe 7/20 septembrie, când a avut loc deshumarea moaștelor sfântului.
Să avem parte de rugăciunile lor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu