IPS Arhiepiscop Ioan de Charioupolis |
Declarația Fraternității Ortodoxe în Europa Occidentală, din 05 iunie 2016, cu privire la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe
Declarația Fraternității Ortodoxe din Europa Occidentală a fost întocmită duminică, 5 iunie, la Bruxelles, sub președinția IPS Arhiepiscop Ioan Charioupolis, exarh patriarhal al Bisericii Ortodoxe Ruse în Europa Occidentala [DELEGAT AL PATRIARHIEI ECUMENICE LA SINODUL DIN CRETA (pe lista la nr. 23) n.n.]:
"De la începutul întâlnirilor presinodale, Fraternitatea Ortodoxă din Europa Occidentală a contribuit la pregătirea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, atât prin activități proprii, cât și prin trimiterea de experți la delegației oficiale ale Bisericii. În luna aceasta, iunie 2016, ne bucuram de tinerea Sinodului, așa cum au sperat fondatorii mișcării noastre.
Printre deciziile pe care Biserica noastră le va lua la Sinod, figurează și angajamentul Său de a dialoga cu alți creștini. Documentul pregătitor pe care am putut să-l consultam ne pare ca răspunde în mod adecvat experienței și aspirațiilor numeroșilor credincioși ortodocși din Europa Occidentală, care sunt printre cel mai apropiați de alți creștini. Am luat cunoștință cu uimire și tristețe de repunerea în chestiune, în ultima vreme, de către delegațiile anumitor Biserici autocefale, a acestui angajament ecumenic esențial al Bisericii noastre Ortodoxe, precum și negarea caracterului eclezial a Bisericile Ortodoxe Orientale, Catolice, Anglicane și Protestante.
Chemam Părinții noștri în credință, Episcopii Bisericii, să ia în considerare experiența benefică a întâlnirii noastre cu alți creștini în Occident: fundamentele ecleziologice amplu puse în evidentă de teologia ortodoxă din secolul 20, care subliniază faptul că frații și surorile noastre ortodoxe din Răsărit, catolicii, anglicanii și protestanții sunt membrii unicei Biserici a lui Hristos, ale căror granițe nu se pot distinge pe deplin în istorie; mai multe decenii de schimb și de fraternitate trăite zi de zi ne-au permis să facem experiență. Speranța noastră se îndreaptă în mod special către președintelui Sinodului, Prefericirea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, pentru ca el să încurajează confrații săi pe această cale pe care el însuși a urmat-o întotdeauna de la începutul episcopatului său."
Sursa: Traducere de Roman Ortodox în Franța după Arhiepiscopia Bisericii Ortodoxe Ruse în Europa Occidentala, Déclaration de la Fraternité orthodoxe en Europe occidentale du 5 juin 2016 concernent la tenue du Saint et Grand Concile de l’Église orthodoxe
***
Biserica Ortodoxă nu este "Biserica Una din Simbolul Credinței". Este ceea ce crede reprezentantul Patriarhiei Constantinopolului, Episcopul Chiril (Catarellos) de Avida într-un articol publicat pe Romfea.gr.
Episcopul Chiril consideră că, în ciuda mărturisirii "Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică", nu se afirmă în Tradiția patristică Ortodoxă că Biserica Ortodoxă este Biserica cea Una din Crez.
În conformitate cu episcopul de Avida, cei care consideră că "Biserica Una" este exclusiv Biserica Ortodoxă sunt induși în eroare. Bazat pe Tradiția patristică și canonică, "Biserica Una" include, de asemenea, alte biserici eterodoxe - după cum crede reprezentantul Patriarhiei Constantinopolului.
Sursa: Traducere Roman Ortodox în Franța după Pravoslavie.ru, Representative of Constantinople does not believe Orthodox Church “One”
Nota noastră:
In Crez noi spunem: "Cred [...] și într-Una, Sobornicească și Apostolească Biserică", însă în limbile: greacă, franceză, engleză, ... "Sobornicească" se spune Catolică, adică Universală. Așadar, episcopul Patriarhiei Ecumenice, dacă se uită la literă o să ne propovăduiască chiar și o altă credință, mai cu seamă papistașă...
LEGATURI:
ROF: Carol Saba, purtator de cuvant la Sinodul din Creta si responsabil cu comunicarea AEOF, vede in Sinodul din Creta un aggiornamento pentru Ortodoxie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu