miercuri, 8 iunie 2016

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk: "care este legitimitatea acestui Sinod, cum vor fi deciziile sale acceptate într-o Biserică care va refuza să participe la el, și nu doar pentru anumite considerente tehnice, ci din motive de principiu?"


Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru postul rusesc de televiziune "Rossia 24", Președintele Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a comentat cu privire la situația [apărută], ca urmare a refuzului Bisericii Ortodoxe Bulgare de a participa la Sinodul panortodox, care va începe la data de 16 iunie 2016.

Mitropolitul a spus printre altele:
"pregătirea acestui Sinod a durat 55 de ani. Și, după cum se dovedește acum, această pregătire nu este terminată, deoarece unele Biserici exprimă nemulțumirea lor cu privire la derularea pregătirilor Sinodului. Și o Biserică, și anume Biserica Ortodoxă Bulgară, a declarat deja refuzul său de a participa. Este posibil ca încă două Biserici să renunțe la participarea lor - cea a Antiohiei și cea a Serbiei. 

Am propus Patriarhului Constantinopolului de face o Conferință Presinodală pentru rezolvarea tuturor problemele din cauza cărora Bisericile, una după alta, refuză să participe la Sinod. În cazul în care aceste probleme sunt rezolvate, aceasta înseamnă că Sinodul va avea loc. În cazul în care acestea nu vor fi atunci, probabil, va fi mai bine să fie amânat. 

Este important pentru noi ca Sinodul să devină un factor de unitate și unanimitate, astfel încât să nu existe în timpul derulării sale surprize neplăcute pentru Bisericile Ortodoxe. Deciziile Sinodului trebuie să fie luate prin consens, adică în unanimitate. Acest lucru nu înseamnă doar acordul tuturor celor care sunt prezenți în sală cu privire la una sau cealaltă declarație, a unui sau a altui document. Pentru noi, acest lucru înseamnă că toate Bisericile ar trebui să-și exprime acordul lor cu privire la acestea. În cazul în care doar și o singură Biserică Ortodoxă locală, sau două, sau trei, sunt absente de la Sinod, acest lucru înseamnă că nu există consens. Atunci, care este legitimitatea acestui Sinod, cum vor fi deciziile sale acceptate într-o Biserică care va refuza să participe la el, și nu doar pentru anumite considerente tehnice, ci din motive de principiu?

LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu