joi, 23 iunie 2016

Video(fr.): reportaje KTOTV despre "Sinodul Ortodox". IPS Iosif: "Cum putem sa inradacinam o intreaga generatie care este dezradacinata?" Carol Saba: "Sinodul nu este un obiectiv in sine, ci sinodalitatea este cea mai importanta"

Sinodul Ortodox: Provocările diasporei



IPS Iosif: Este o generatie de parinti dezradacinata, care trebuie sa transmita credinta copiilor inradacinati intr-o alta tara. In SUA, Japonia, Australia, trebuei sa facem fata unor cereri. Pe de alta parte, noile generatii care se deplaseaza ne spun: avem nevoie de Bisericile noastre Mama, de relatia cu Biserica Mama. Cum putem sa inradacinam o intreaga generatie care este dezradacinata?


Problema Autonomiei si Autocefaliei Bisericilor Ortodoxe



Interviu cu Carol Saba



 Carol Saba (desemnat purtator de cuvant al Patriarhiei Antiohiei la Sinodul din Creta)
Nu putem sa spunem ca Sinodul isi atinge obiectivul sau. Ce este cel mai important, nu este Sinodul in sine. Sinodul nu este un obiectiv in sine. Sinodalitatea este obiectivul. Si, din moment ce sinodalitatea nu este deplina, pe undeva toate Bisericile Ortodoxe trebuie sa fie constiente ca sinodalitatea nu este atinsa. Deci, aceasta este astazi greutatea cea mai importanta. Un Sinod este chemat, cu 14 Biserici Autocefale, sa manifeste in luma de astazi unitatea Ortodoxiei, si este ceea ce numim, cu un termen grec, omofonia, adica a vorbi de o singura voce. Ceea ce este cateodata complicat, caci este de-o data taina unitatii si a diversitatii. Nu putem sa construim unitatea stergand diversitatea si nu putem sa construim unitatea doar pe diversitate. Este o taina, este o tensiune intre unitate si diversitate. Trebuie sa fim atenti de-o parte si de alta, Bisericile care au fost in Creta, si Bisericile care nu au fost in Creta, pentru ca fratii sa se regaseasca in deplina comuniune, in deplina sinodalitate. Si, aceasta, necesita din partea Bisericilor care sunt in Creta si din partea Bisericilor care nu sunt in Creta, sa se regaseasca cu intelepciune in jurul unui regulament - care a impiedicat manifestarea deplinatatii Ortodoxiei la aceasta reuniune a Sinodului din Creta. Deci, iata, important este astazi, de-o parte si de alta, de a nu merge prea departe atat de-o parte cat si de alta in interpretarea juridica: ca este un Sinod, sau ca nu este un Sinod, ca acest Sinod, care este amputat de patru Biserici importante va angaja toate Bisericile, chiar daca nu sunt toate acolo- incepem astfel de interpretari care, in ceea ce ma priveste, acestea nu vor duce la regasirea in deplina sinodalitate a celor 14 Biserici Ortodoxe. Si aceasta este provocarea. Sinodul nu este un obiectiv in sine, ci sinodalitatea este cea mai importanta.    

Jurnal special: Sinodul Ortodox



Reportaj: Metodologia Sinodului Ortodox



Interviu cu IPS Emmanuel




Asteptarea credinciosilor in timpul Liturghiei



Liturghia de Rusalii este prezidata de Patriarhul Constantinopolului. La exterior, securitatea ultraintarita nu a descurajat pe cei mai curajosi de a ramane 4 ore de Liturghie in spatele barierelor.  

Sinodul Ortodox: Sarbatoarea de Rusalii




LEGATURI:

2 comentarii:

  1. Acum referitor la ce a zis purtatorul de cuvant al Patriarhiei Antiohiei, dl. Carol Saba. Despre care construire a unitatii vorbeste? Ori Biserica Ortodoxa, cea Una, nu e unita (deci tocmai a contrazis Crezul), ori vorbeste de construirea unitatii cu eterodocsii? Cica sinodalitatea este obiectivul, ea este cea mai importanta. Si eu unul, pacatosul, care credeam ca acea comuniune in Hristos, din jurul Potirului conteaza cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoanele care au un discurs dual, chiar daca ar spune adevarul, ceea ce zic nu este demn de crezare deoarece duhul lor nu este curat.

      Daca Carol Saba vedea in Sinodul din Creta un important aggiornamentro al Ortodoxiei (http://corortodox.blogspot.fr/2016/06/carol-saba-purtator-de-cuvant-la.html) si identifica "intersectii de reflexie" in textele presinodale, cu atat mai mult cuvintele sale se pot interpreta si intr-o cheie ecumenista.

      Din interviul lui Carol Saba se vede clar ca pune in balanta Sinodul si sinodalitatea, conferind greutate mai mare acesteia din urma. Aceasta ne face sa ne gandim ca astfel, cele 7 Sinoade Ecumenice ale Bisericii nu conteaza atat de mult precum faptul ca toate Bisericile sa se regaseasca in jurul aceleiasi mese rotunde.

      Dezamagirea ecumenistilor trebuie sa fie acum destul de mare, deoarece la acest asa-zis Sinod nu s-a reusit intrunirea tuturor Bisericilor Ortodoxe in jurul unor subiecte (pana la urma poate nici nu conteaza prea mult acestea, cat faptul de a fi toti impreuna - "He called all to unity" e pus pe banda rulanta). Deci nivelul "n-1" al sinodalitatii Bisericilor Ortodoxe Autocefale a cam esuat cu acest Sinod. Aceasta face ca sa le mai piarda speranta ca in curand va fi atins nivelul "n" al intrunirii cu celelalte culte - sau Biserici, cum le numesc ei. Poate ca si acest "Sinod" era cumva o conditie prealabila de a se merge mai departe in adunarile astea ecumeniste. Trebuia sa se certifice printr-un Sinod o anumita structura ce permite si la scara mai larga reunirea tuturor credintelor - daca ar fi posibil asa ceva!

      Pe de alta parte, in "Dictionarul enciclopedic de cunostinte religioase" al Pr. Prof. Dr. Ene Braniste se dau astfel defintitiile termenilor:

      - SINOD (conciliul, sinodus in latina si sinodos in greaca) =in cadrul institutiei Bisericii, este ADUNAREA episcopilor in scopul de a dezbate problemele ei specifice.

      - SINODALITATE= colaborarea intre clerici(o treime) si mireni (doua treimi) in toate cele trei sectoare ale administratiei bisericesti: parohie, protopopiat, eparhie.

      - SINEDRIU(gr. sinedrion= sfat, adunare, senat; la evrei sanhedrim)= era tribunalul religios mozaic, care se ocupa de organizarea cultului, a invatamantului religios si e impartirea dreptatii.

      Asadar, ceea ce este acum in Creta pare a fi un fel de struto-camila Sinod-Sinedriu, care sufera din cauza lipsei sinodalitatii panortodoxe.

      Ștergere