duminică, 19 iunie 2016

Stirile oficiale din 18-19 iunie 2016, de la "Sfantul si Marele Sinod" din Creta, care inaugureaza o nouă eră a sinodalității

UPDATE: Sfânta Liturghie în ziua de Rusali, 

cu  cei 10 Întâistătători  în Catedrala din HeraklionOrthros (beginning with the Exapostilarion), the concelebrated Divine Liturgy, and Vespers of Pentecost with the Kneeling Prayers with the Primates of the Autocephalous Orthodox Churches at St. Menas Cathedral in Heraklion, Crete. 

Sâmbătă 18 iunie 2016


Basilica: Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire” din Kissamos, Creta

Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei, a oficiat în această dimineață, 18 iunie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Buna Vestire din localitatea Kissamos, Creta. La eveniment au fost prezenți Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale, precum şi mai mulți ierarhi și preoți, membri în delegațiile însoţitoare care participă la Sfântul și Marele Sinod.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți cei care au făcut eforturi de-a lungul timpului ca Sfântul și Marele Sinod să aibă loc.La final, Patriarhul Alexandriei a rostit un cuvânt în care a mulțumit Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale pentru onoarea de a sluji astăzi.
La finalul Sfintei Liturghii, celebrate astăzi dimineață, 18 iunie 2016, de Patriarhul Alexandriei la biserica Buna Vestire din Kissamos, Creta, a fost oficiată o slujbă de pomenire „pentru toți cei care s-au luptat pentru dreapta credință și s-au săvârșit în ea și toți cei care au lucrat pentru pregătirea Sfântului și Marelui Sinod și s-au mutat în locașurile cerești”.

În timpul slujbei au fost pomeniți nominal și ierarhii și teologii români care au participat la procesul de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe:
 • Mitropolitul Iustin al Moldovei și Sucevei;
 • Mitropolitul Teoctist al Moldovei și Sucevei;
 • Mitropolitul Antonie al Ardealului;
 • Mitropolitul Firmilian al Olteniei;
 • Mitropolitul Nicolae al Banatului;
 • Arhiepiscopul Lucian al Tomisului;
 • Episcopul Andrei al Episcopiei Ortodoxe Române din America;
 • Episcopul Antim Târgovișteanul, episcop vicar patriarhal;
 • Episcopul Vasile Târgovișteanul, episcop vicar patriarhal;
 • Prof. dr. Liviu Stan;
 • Prof. dr. Dumitru Popescu;
 • Prof. dr. Ioan Bria;
 • Prof. dr. Ene Braniște;
 • Dr. Grigore Cernăianu;
 • Diacon prof. dr. Nicolae Nicolescu;
 • dr. Nicolae Chițescu.
În continuare, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a slujit un Trisaghion la mormântul fostului Mitropolit de Kissamos Irineu Galanakis (†2013), în prezența celorlalți Întâistătători și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe locale.

După acest moment, ierarhii s-au îndreptat spre Centrul Multicultural Tsatsaronakeio al Mitropoliei de Kissamos și Selinon.
 După Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Buna Vestire din Kissamos a urmat o ceremonie organizată la sediul Fundaţiei Tsatsaronakeion a mitropoliei de Kissamos. Aici, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt. Preafericirea Sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Amfilohie pentru primire şi a subliniat că în această perioadă participanţii la Sfântul şi Marele Sinod se află în mod special sub binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel şi a Sfinţilor Cretani[...]Basilica: Primații Bisericilor Ortodoxe Autocefale, cetățeni de onoare ai orașului Kissamos


Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe locale au primit astăzi, 18 iunie 2016, titlul de cetățean de onoare al orașului Kissamos din Creta. Evenimentul a avut loc la centrul multicultural Tsatsaronakeio al Mitropoliei de Kissamos, în continuarea mesei oficiale oferite de mitropolie și autoritățile locale.[...]Basilica: Recepție organizată de Primarul din Heraklion pentru Întâistătătorii ortodocși


Cu puțin timp înainte de oficierea slujbei Vecerniei sărbătorii Cincizecimii, Primarul orașului Heraklion, dl Vassilios Lambrinos, i-a întâmpinat sâmbătă seara, 18 iunie 2016, pe Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe locale în piața din fața Catedralei Sfântul Apostol Tit din capitala insulei Creta[...]


Basilica: Vecernia Cincizecimii oficiată de Patriarhul Ecumenic la Catedrala Sfântul Tit din Heraklion, în prezența Întâistătătorilor


Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au început sărbătorirea Pogorârii Sfântului Duh sâmbătă seara, 18 iunie 2016, la Catedrala Sfântul Tit din Heraklion, participând la slujba Vecerniei praznicale. Slujba a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

Vecernia praznicală a fost precedată de o slujbă de mulțumire (Doxologie) prezidată de Patriarhul Bartolomeu. A urmat o alocuțiune a Arhiepiscopului Irineu al Cretei, care a caracterizat alegerea insulei Creta ca loc de întâlnire al Sfântului și Marelui Sinod ca fiind o înaltă binecuvântare și onoare. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a făcut referire, de asemenea, la suferințele și greutățile prin care a trecut Biserica Apostolică a Cretei, care a oferit mulțime de martiri și neomartiri, cuvioși și drepți. În încheierea cuvântului său, Arhiepiscopul Cretei a menționat:
Ne rugăm intens și din adâncul inimilor noastre să aveți duhul jertfelniciei, fervoarea credinței, sfânta flacără a gândirii misionare și, mai presus de toate, dragostea lui Hristos care să vă însoțească în timpul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod și după finalizarea acestuia, în celelalte domenii ale vieții bisericești și slujirii voastre privind la lucrurile care ne stau înainte.
Ca răspuns, Patriarhul Ecumenic a transmis în numele tuturor Întâistătătorilor „un cuvânt de încurajare și rugăciune, că Hristos este Unul singur care împărățește și ține întregul univers în providența Sa. Cu toții mărturisim împreună cu toți Sfinții, cu o gură și o inimă, că Hristos este totul, acum și pururea și în vecii vecilor”.
Duminica, 19 iunie 2016, Pogorârea Sfântului Duh Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe prezenți în Creta au coliturghisit astăzi dimineață, 19 iunie 2016, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion, Creta, în semn de unitate și comuniune.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Au concelebrat:
 • Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei;
 • Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului;
 • Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei;
 • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României;
 • Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului;
 • Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade;
 • Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii;
 • Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albaniei;
 • Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Ținuturilor Cehe și Slovaciei.
Pe lângă reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Autocefale, la Sfânta Liturghie a asistat și Excelența Sa Prokopis Pavlopoulos, Președintele Republicii Elene, alături de alți reprezentanți ai autorităților de stat și locale.

Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Bartolomeu a adresat un cuvânt în care a subliniat importanța unității Bisericii lui Hristos. [...]

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a rostit în limba română una dintre cele șapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt.

La ora 14.00, Președintele Republicii Elene a oferit o masă oficială în cinstea Întâistătătorilor, la Grădina Simțurilor (Κήπος Αισθήσεων) din cartierul Malades, Iraklion.Basilica: Patriarhul Ecumenic: „Unitatea Bisericii și a credincioșilor reprezintă misiunea noastră


Cuvântul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, președintele Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, la concelebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion, Creta, împreună cu Preafericiții Întâistătători ai Sfintelor Biserici Ortodoxe, în Duminica Cincizecimii, 19 iunie 2016:
Preafericirile Voastre, sfințiți frați Întâistătători de Biserici Ortodoxe locale, Teodor al Alexandriei, Teofil al Ierusalimului, Irineu al Belgradului, Daniel al Bucureștilor, Hrisostom al Ciprului, Ieronim al Atenei, Sava al Varșoviei, Anastasie al Tiranei, Rastislav de Presov, dimpreună cu onorabilele delegații,

Excelența Voastră, Domnule Președinte al Republicii Elene,

Înaltpreasfințite Părinte Irineu, Arhiepiscop al Cretei, împreună cu Preasfințiții și preacinstiții frați care alcătuiesc Sfântul Sinod Eparhial al Bisericii din Creta,

Înaltpreasfințiți și Preasfințiți frați,

Binecuvântat cler și popor ortodox din întreaga lume,

O zi de bucurie a răsărit acum, în care serbăm manifestarea istorică a instituției Bisericii, care a fost constituită de Duhul Sfânt, iar noi frații ortodocși, care reprezentăm toate Bisericile Ortodoxe Autocefale, ne-am întrunit într-un sobor liturgic, pentru a îndeplini datoria și responsabilitatea pe care le are Biserica Ortodoxă cea Una față de popor și față de lumea de astăzi, prin întrunirea Sfântului și Marelui Sinod.

Astăzi este o zi de unitate, după cum cu toții suntem uniți în credință și Sfintele Taine prin întrunirea noastră liturgică în același loc și prin frângerea Pâinii. Sfânta Euharistie reafirmă cu adevărat unitatea și universalitatea (sobornicitatea) Bisericii Ortodoxe.

Evenimentul Cincizecimii, care a avut loc în Ierusalim, a marcat începutul Bisericii în călătoria ei istorică și a pus bazele pentru sfințirea întregii istorii omenești. Apostolii și cele trei mii de creștini care au fost botezați atunci de ei alcătuiau prima Biserică, reprezentând realitatea teantropică (divino-umană) a lui Hristos, prezentă în toți membrii ei. Astăzi, și noi suntem umpluți cu aceeași insuflare a limbilor de foc – a Duhului Sfânt – și suntem o singură Biserică, un singur trup, chiar dacă provenim din diferite tradiții etnice, lingvistice și culturale. Hristos, Dumnezeu-omul, cel întâi născut între mulți frați (Romani 8, 29) este prezent în fiecare dintre membri.

Astăzi, are loc împlinirea scopului proniei divine (n.n. purtării de grijă a lui Dumnezeu) în deplinătatea sa, pentru că la Cincizecime și după Cincizecime, „iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre prin Duhul Sfânt” (Romani 5, 5). Hristos este unul, iar noi suntem mădularele Sale: „Toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește” (1 Corinteni 12, 11).

Prin caracterul distinctiv, fiecare Biserică Ortodoxă, precum și toți credincioșii creștini ortodocși suntem uniți în același trup, fiecare cu darurile proprii, ceea ce nu trebuie să ne facă să privim la alții cu suspiciune sau mânie, ci să ne bucurăm ca și cum ar fi ale noastre: „Comoara pe care oare fratele meu… este și a mea”, afirmă Sfântul Macarie Egipteanul (Omilii duhovnicești 3, 2).

Fiecare Biserică Ortodoxă locală are propria comoară și o oferă lui Hristos. Ochiul nu poate spune mâinii „nu am nevoie de tine” și nici capul picioarelor. În interiorul Bisericii nu există Biserică locală individuală care să nu aibă importanță în sine, astfel încât Biserica cea Una, Sfântă, Universală (Sobornicească) și Apostolică să nu aibă nevoie de fiecare dintre membrii ei, nici ca un membru să poată exista independent și autocefal în mod absolut, așa cum se încearcă de cei din afara Bisericii, mai ales în ultima vreme. Biserica Ortodoxă Luptătoare, preacinstiți frați, care este prezentă pe pământ, continuă foișorul de sus al Cincizecimii, simbolizat de Bisericile noastre locale, care sunt reprezentate de fiecare dintre noi cei prezenți astăzi aici. Noi reprezentăm trupul tainic al lui Hristos care se întinde peste veacuri și izbăvește umanitatea de mulțimea suferințelor și impasurilor și suntem uniți cu Biserica Biruitoare, împlinind iconomia lui Dumnezeu și unind cele pământești cu cele cerești (Condacul Înălțării). Tocmai aceasta este misiunea Bisericii noastre Ortodoxe.

În același timp, astăzi este o zi a strigătului către Mângâietorul cel bun ca să vină și să locuiască în noi și să ne păstreze în Adevărul Său și sfințirea Sa, după cum a menționat Domnul nostru în rugăciunea plină de agonie din Grădina Ghetsimani. Această cerere a Domnului care se împlinește aici, în această mare zi a Cincizecimii, este și rămâne solicitarea primordială a întregii umanități într-o lume divizată și plină de certuri, care însetează după unitate, pentru care Fiul lui Dumnezeu S-a dat pe Sine pentru ca noi toți să avem viață și să o avem din belșug.

Biserica noastră Ortodoxă are marele dar și binecuvântarea de a deține tezaurul Adevărului și să păstreze intact darul Preasfântului Duh, care „umple toată lumea” (Înțelepciunea lui Solomon 1, 7) și este obligată să ofere o mărturie de dragoste și unitate lumii contemporane și să dezvăluie speranța ascunsă care dăinuie în această mărturie. Desigur, nu ne lăudăm cu privire la adevărul Bisericii noastre. Simțim măreția ei unică, dar și slăbiciunea și nevrednicia noastră personală. Totuși, acest lucru nu este suficient atunci când rămâne la nivel teoretic. Este nevoie de un răspuns la nivel practic, lucru care, din nefericire, ne lipsește.

Domnul și-a început propovăduirea în lume chemând oamenii la pocăință. Lucrarea creștinului pe durata vieții sale este pocăința. În special noi, conducătorii Bisericii, suntem obligați să oferim un exemplu bun și să îmbrățișăm deplinătatea Adevărului pe care l-am primit, fiindcă vrăjmașul nostru încercă să împrăștie în inimile noastre idei eronate care neagă Adevărul credinței noastre. Acei semeni ai noștri care sunt induși în eroare cu privire la Adevăr răspândesc aceste idei greșite, care apar ca știri vrednice de atenție, și adesea reușesc să ademenească pe mulți credincioși prin prezentarea repetată și abilă a lor. De aceea, noi, episcopii, trebuie să ne întâlnim pentru a discuta problemele cu care se confruntă Biserica Ortodoxă în diferite perioade de timp și în diferite locuri din lume, în vederea adoptării de măsuri adecvate pentru ferirea credincioșilor de erorile predominante. Cu precădere în vremurile noastre, circulă un număr ridicat de erori, iar argumentele utilizate de cei înșelători sunt în mod special sofisticate, ceea ce înseamnă că este nevoie de un efort coordonat din partea păstorilor Bisericii Ortodoxe pentru a informa credincioșii. Numărul facțiunilor religioase care încearcă să ducă în înșelare pe credincioșii ortodocși este de rândul sutelor. Discuțiile din timpul Sinodului și schimbul de experiență corespunzătoare privind modul de combatere a metodelor organizațiilor menționate vor oferi multe beneficii Bisericii Ortodoxe.

Domnul Bisericii Ortodoxe, Cel ce ieri și azi și în veac același este, a lucrat împreună cu noi pentru a putea ajunge momentul istoric de astăzi al Sfântului și Marelui Sinod, respectiv această întrunire liturgică și împărtășirea dintr-un singur Sfânt Potir. Indiferent de părerile noastre opuse, noi, creștinii ortodocși, trebuie să subliniem faptul că singura cale în această lume este unitatea. Bineînțeles, această cale necesită adevărată jertfă, multă muncă și se obține prin multă nevoință. Tocmai acest Sinod al nostru va contribui în această direcție, creând un climat de încredere reciprocă și înțelegere prin întâlnirea noastră în Duhul Sfânt și prin dialog edificator și sincer.

Unitatea Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor ei reprezintă misiunea noastră. Ea este urmată de mărturia Bisericii noastre, pentru ca lumea să vadă reînnoite „lucrările ei bune” – lucrările noastre bune – strălucind puternic și să-L slăvească pe „Tatăl nostru Care este în ceruri”. Unitatea eclezială nu ia forma unei federații, nici nu rezultă din concentrarea în jurul unei persoane. Ea izvorăște din credința comună și este desăvârșită prin această credință sinonimă cu mântuirea, cu viața veșnică. Și aceasta este viața veșnică” să-L cunoască pe Tatăl și pe Acela pe Care L-a trimis, pe Iisus Hristos, Împăratul împăraților și Domnul domnilor, după cum este reprezentat și în iconografia ortodoxă.

Preafericirile Voastre, sfințiți frați,

Excelența Voastră, Domnului Președinte al Republicii Elene,

Binecuvântați creștini ortodocși, clerici, monahi și credincioși de peste tot de sub cer,

Suntem încredințați și mărturisim în acest moment istoric de la altarul Catedralei Mitropolitane al Insulei Creta, care este o prelungire a celei aparținând Marii Biserici a lui Hristos (Constantinopol): Biserica Sfânta Sofia (Sfânta Înțelepciune), Sfânta Irina (Sfânta Pace) și Sfânta Dynamis (Sfânta Putere), adică tronul Sfinților Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și și Fotie cel Mare, mărturisim că numai în unitate și trăind Ortodoxia ca o experiență de credință și viață putem călători prin istoria dramatică a lumii moderne și să oferim o mărturie mântuitoare celor de aproape și celor de departe.

Lăsând deoparte problemele care provin din culturile etnice diferite, ne rugăm pentru pogorârea Mângâietorului asupra noastră, pentru ca luminații fiind de El, prin Lumina și Viața și Izvorul cel viu al înțelepciunii, Duhul înțelepciunii, Duhul înțelegerii…, Duhul stăpânirii și Duhul care curăță de păcate, Dumnezeu Cel ce îndumnezeiește” (Stihiră la Vecernia Cincizecimii), să oferim un mesaj al Adevărului, autenticității și speranței întregii lumi contemporane însetate, iar Bisericile noastre ca instituție și noi ca persoane să reafirmăm faptul că suntem vase de mult preț.

Duhul Sfânt ne unește în Biserică prin „legătura desăvârșirii”, a dragostei, pe care o exprimă și o mărturisesc Persoanele Sfintei Treimi, care este Una după fire, însă se descoperă în Trei Persoane. În același chip, Biserica Ortodoxă este Una, dar se arată în lume prin mlădițele ei locale, care sunt unite în mod inseparabil și nedespărțit într-un tot, o Biserică, un trup.

Fraților, părinți și fii, astăzi este reprezentată în Creta deplinătatea Sfintei noastre Biserici Ortodoxe: Am văzut lumina cea adevărată; am primit Duhul cel ceresc; am aflat credința cea adevărată, nedespărțitei Sfintei Treimi închinându-ne, că Aceasta ne-a mântuit pe noi”. Așadar, binecuvântăm pe Domnul milei, al îndurărilor și al mângâierii cu o gură și o inimă, fiindcă prin El „avem cu toții ființa, suflarea, inteligența, cunoașterea lui Dumnezeu – pe Preasfântul Duh, pe Tatăl cel veșnic și Fiul Său Unul născut – pentru a înțelege frumusețea cerului, parcursul soarelui, ciclul lunii, buna rânduială a stelelor, precum și armonia și diferitele mișcări ale lor… pentru a înțelege succesiunea orelor, schimbarea anotimpurilor, a vânturilor, a anilor, a epocilor (…) nădăjduind la dobândirea Împărăției cerurilor, asemănarea cu îngerii, contemplarea slavei”.

Duhului Preasfânt, care desăvârșește toate lucrurile bune, concelebrarea [conslujirea n. ROF] de astăzi și mărturia Bisericii noastre Ortodoxe în fața întregii lumi în și prin acest Sfânt și Mare Sinod al nostru, Acestuia împreună cu Tatăl și cu Fiul după datorie îi aducem laudă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Basilica: Masă oficială în cinstea Întâistătătorilor ortodocși găzduită de președintele elen

După celebrarea Sfintei Liturghii patriarhale și a vecerniei Rusaliilor, Patriarhul României împreună cu ceilalți Întâistătători ortodocși au fost invitați duminică, 19 iunie 2016, la o masă oficială, găzduită de Excelența Sa Prokopis Pavlopoulos, Președintele Republicii Elene.

Cu această ocazie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a ținut un toast. El a mulțumit poporului grec pentru rugăciunea și sprijinul oferite pentru buna desfășurare a Sfântului și Marelui Sinod, promițând că Ortodoxia își va împlini datoria istorică și responsabilitatea.
Sanctitatea Sa a adăugat spunând că „Ortodoxia constituie un loc real și permanent de coexistență pașnică și stabilitate în lumea modernă destrămată, o adevărată sursă de pace pentru toate popoarele. Cuvântul Bisericii Ortodoxe este esențial, pentru că proclamă necesitatea filantropiei, dragostei și unității oamenilor, precum și necesitatea unei cooperări pașnice între popoarele pământului, indiferent de credința religioasă a fiecăruia.
Patriarhul Ecumenic a amintit, de asemenea, că primul Sinod Ecumenic ținut în Niceea în anul 325 a început tot în data de 19 iunie și, în același fel, providența divină a rânduit ca Sfântul și Marele Sinod din anul 2016 să înceapă tot în data de 19 iunie, prin celebrarea Sfintei Liturghii patriarhale de Sărbătoarea Cincizecimii, care cheamă pe toți la unire.

Președintele Republicii Elene, dl Prokopis Pavlopoulos, a salutat întrunirea Sfântului și Marelui Sinod în Creta, făcând referire la primul Sinod Ecumenic și la valoarea sistemului sinodal „ca fiind garantul de neînlocuit al unității Bisericii Ortodoxe”. Președintele elen a spus, de asemenea, că misiunea Sfântului și Marelui Sinod dobândește dimensiuni universale „de vreme ce creștinismul, cu Ortodoxia ca epicentru, este chemat să apere, întâi de toate, principiile și valorile culturii europene și civilizației occidentale, în general, cu accent pe valorile păcii, democrației, libertății și dreptății”.

Luni dimineață se va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gonia, după care, va avea loc sesiunea inaugurală a Sfântului și Marelui Sinod, la Academia Ortodoxă din Creta.
Sfântul și Marele Sinod inaugurează o nouă eră a sinodalității panortodoxe:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu