luni, 13 iunie 2016

IPS Ilarion de Volokolamsk: "la ședința Sfântului Sinod, se va decide dacă Biserica noastră va participă la acest Sinod sau nu"."Acest Sinod trebuie să fie un factor de unitate pentru Biserica și nu ar trebui să cauzeze dezbinări"


Ieri, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei Maicii Domnului "Bucuria tuturor celor necăjiți", în Bolshaya Ordynka. 

În predica sa, la sfârșitul slujbei, Mitropolitul Ilarion a declarat printre altele:
 "Astăzi ne aflăm în fața perspectivei convocării Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Cu privire la el, au avut loc multe conflicte și neînțelegeri. Și, mâine[]13 iunie 2016 n.n., la ședința Sfântului Sinod, se va decide dacă Biserica noastră va participă la acest Sinod sau nu. 

Se întâmplă că pregătirea Sinodului panortodox a avut loc timp de 55 de ani. Dar, în toată această jumătate de secol, nu a fost un proces continuu: pentru o perioadă s-a pregătit în mod activ Sinodul și, mai apoi, pentru mulți ani, pregătirile s-au oprit, și, din nou, au  reînceput. Și, cu cât ne apropiem de Sinod, cu atât mai mult vedem că pe unele subiecte nu există unanimitate și consens între Biserici. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu sunt chestiuni teologice - nu există acum o erezie pentru care trebuie să convocam un Sinod ecumenic. Toate ereziile, cu ajutorul lui Dumnezeu, au fost respinse și învinse de către Părinții celor șapte Sinoade Ecumenice. Dar există și alte probleme din Biserică care necesită un răspuns. Și vedem că lipsa unanimității deja a condus la faptul că trei dintre cele paisprezece Biserici locale au refuzat să participe la Sinod: Patriarhia Antiohiei, Biserica Bulgară și, mai recent, Biserica Georgiei. Si acum trebuie să decidem dacă noi vom participa sau nu. Aceasta este o decizie foarte importantă, de care depinde în mare măsură soarta Bisericii Ortodoxe: vom trăi în pace și armonie cu celelalte Biserici locale sau în conflict, conflicte și certuri. 

Noi știm că în istoria Bisericii, Duhul Sfânt a acționat întotdeauna și va acționa din nou. Și noi credem că Duhul Sfânt ne va sufla decizia cea bună. Știm că dacă Sinodul este convocat pentru a aproba în unanimitate credința ortodoxă, atunci, desigur, acest Sinod se va întâlni pentru toată lumea, și nimeni nu va renunța la el [să participe]. Dacă se întâmplă ca o Biserică după alta să renunțe, acesta înseamnă că ceva sa întâmplat în timpul pregătirii Sinodului, care i-a făcut pe toți să fie precauți și să se gândească pentru a ști dacă putem acum, în acest stadiu al vieții Biserici, să rezolvăm în unanimitate subiectele care sunt pe ordinea de zi a Sinodului. 

De-a lungul celor 55 de ani de pregătire pentru Sinodul Panortodox, am vorbit despre faptul că acest Sinod trebuie să fie un factor de unitate pentru Biserica și că, în orice caz, nu ar trebui să cauzeze dezbinări. Dacă estimam că pregătirea nu este încă terminată și că unele probleme nu au fost încă clarificate, este mai bine să se amâne Sinodul și să nu fie ținut în grabă, mai ales - fără participarea mai multor Biserici locale. Sinodul nu poate fi Panortodox dacă una dintre Bisericile locale nu va participa, și cu atât mai mult că, în situația actuală, sunt trei biserici locale care nu vor participa. 

Despre toate acestea, trebuie să reflectam și să vorbim mâine, rugându-ne lui Dumnezeu și cerând Duhului Sfânt să coopereze pentru ca să luam deciziile corecte. Dar, indiferent de decizie, noi știm că Duhul Sfânt conduce întotdeauna Biserica, și că poporul lui Dumnezeu este păstrătorul credinței Ortodoxe, iar autoritățile Bisericii sunt stabilite de Dumnezeu pentru a păstra unitatea Bisericii. Deci vom accepta în liniște orice decizie, cu rugăciune către Domnul, și nădăjduim că Biserica va continua să trăiască și să crească, așa cum a spus Domnul Însuși despre ea: "voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui (Matei 16: 18)"." 
Sursa: Traducere Roman Ortodox în Franța după Orthodoxie.com, Mgr Hilarion de Volokolamsk : le Concile dans tous les cas ne devrait pas provoquer la division

 LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu