joi, 16 iunie 2016

Patriarhul Roman, ajuns in Creta: "participarea delegației Bisericii noastre are ca scop aducerea unei contribuții pentru unitatea Bisericii Ortodoxe universale". Mitropolitul Nifon de Târgoviște: "Sfântul și Marele Sinod este foarte important pentru întreaga Ortodoxie și dincolo de ea". Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: "Ortodoxia întrupează marea speranță a lumii în mijlocul realității apocaliptice actuale a evenimentelor globale" (UPDATE)


Basilica: Delegația Bisericii Ortodoxe Române a plecat în Creta


În această dimineață, 16 iunie 2016, Delegația Patriarhiei Române care participă la Sfântul și Marele Sinod, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a plecat în Creta.


Înainte de plecare a fost rostită o rugăciune de călătorie în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

La final, Patriarhul României a vorbit despre importanța și responsabilitatea întâlnirii din Creta.

Totodată, Preafericirea Sa și-a arătat regretul că nu toate Bisericile Ortodoxe vor participa la Sfântul și Marele Sinod.

Lucrările Sfântului și Marelui Sinod vor începe mâine și se vor încheia în data de 26 iunie 2016.Cuvântul Patriarhului Daniel

Este un Sinod pastoral-misionar, care nu va formula dogme noi, canoane noi,  și nu va modifica texte liturgice, însă va afirma, în comun, credința ortodoxă într-o lume secularizata, într-o lume frământată. Si, acolo, vom mărturisi împreună importanța credinței adevărate și, în același timp, vrem să arătam că dreapta credință este temelia mântuirii noastre.
Noi păstram dreapta credință, o mărturisim și o transmitem, pentru că  dreapta credință înseamnă dreapta legătură, vie, a noastră cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, cu Maica Domnului și cu Toți Sfinții.
In programul acestei întruniri, a Sinodului, Sfânt și Mare, din Creta, este scoasă în evidență importanța postului, ca susținător al rugăciunii și importanța familiei creștine, care astăzi este expusă multor provocări, și trebuie să arătam că familia tradițională este binecuvântarea lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate. De asemenea, este important să mărturisim împreună importanța lucrării misionare a Bisericii, mai ales într-o vreme în care foarte mulți ortodocși au plecat din țara lor de baștină în afara, în alte țari - ceea ce numim astăzi diaspora ortodoxă. Si, aceasta diasporă este foarte importantă, deoarece ea nu trebuie redusă la aspectul ei economic, ci trebuie văzută în această prezență a diasporei ortodoxe, o șansă de a mărturisi dreapta credință, de a mărturisi valorile eterne ale Ortodoxiei, și de a lucra împreună pentru a contribui la iluminarea sufletelor și la mântuirea oamenilor.
Regretam faptul că nu toate Bisericile Ortodoxe surori vor fi prezente în Creta, dar vom încercă să lucram ca și când ele sunt prezente, deoarece și-au exprimat punctele de vedere, au făcut propuneri de îmbunătățire pentru textele existente și aceste propuneri vor fi luate în seama chiar dacă fizic ele nu sunt prezente acolo, astfel încât hotărârile Sfântului și Marelui Sinod din Creta sa fie ușor acceptate și de către Bisericile Ortodoxe surori care nu vin, nu sunt prezente în Creta.

Pentru noi este important să formulam aceste texte în asa fel încât la ele să adere cu ușurință toate Bisericile care, din motive diferite n-au putut fi prezente. Avem în memorie, prezența, nevoia de comuniune, deci nu lucram într-o formă de uitare a celor ce sunt absenți fizic, ci într-o comuniune spirituală, pentru ca sinodalitatea, comuniunea de gândire și de făptuire este esența Ortodoxiei.
 ***

Basilica: Patriarhul României a ajuns în Creta


Astăzi, în jurul orei 14:30, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu ceilalți membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Române, au aterizat pe aeroportul internaţional Ioannis Daskalogiannis din Chania, Creta.

Delegația română a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Cretei, şi de o delegație a Bisericii Cretei: Înaltpreasfinţitul Părinte Amfilohie, Mitropolit de Kissamos şi Selinon, Înaltpreasfinţitul Părinte Damaschin, Mitropolit de Kydonia şi Apokoronos, şi Arhim. Chiril Diamandakis, Secretarul general al Sfântului Sinod al Bisericii Cretei.

Patriarhul României a adresat un cuvânt în care și-a exprimat bucuria de a ajunge în Creta şi a subliniat că participarea delegației Bisericii noastre are ca scop aducerea unei contribuții pentru unitatea Bisericii Ortodoxe universale:
Kalimera!
Dumnezeu să vă binecuvinteze pe voi și pe toți cei prezenți aici. Suntem bucuroși ca am ajuns în Creta şi speram ca scopul nostru să fie unul binecuvântat pentru unitatea Bisericii şi prietenia între popoarele care sunt aici.
Dumnezeu să vă binecuvinteze!
Ani mulți și buni şi foarte buni!”
În cursul zilei de astăzi sunt așteptate şi delegațiile Bisericilor: Albaniei, Greciei, Poloniei, Serbiei şi Ierusalimului.

***

Basilica:  Cină oficială în cinstea Întâistătătorilor, la Muzeul Maritim din Chania, Creta


Joi seară, 16 iunie 2016, Ministrul grec al Afacerilor Externe, dl Nikos Kotzias, a oferit Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale care se află în Creta pentru a participa la lucrările Sfântului și Marelui Sinod o cină oficială, la Muzeul Naval din Chania.

În deschidere, Ministrul Nikos Kotzias și-a exprimat bucuria de a-i avea invitați pe Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale la cina oficială oferită din partea Guvernului grec.

În cuvântul adresat a făcut referire la rolul important al Bisericii de a mângâia pe cei care trec prin dificultăți.
Această epocă creează pentru milioane de oameni nevoi noi, dar și nesiguranță pentru viitorul și soarta lor, iar cuvântul Bisericii cel consolator este imperios pentru a găsi puterea de a face față lumii contemporane.
Ministrul grec de Externe și-a exprimat încrederea că Sfântul și Marele Sinod va aduce multă speranță și consolare în rândul credincioșilor.
Credem că această mare întrunire a Ortodoxiei va oferi speranță, va vindeca tristețeaa spus Nikos Katzias.
La finalul discursului, Ministrul de Externe al Greciei a mulțumit tuturor pentru acceptarea invitației, considerând acest lucru o mare cinste.

În continuare, a luat cuvântul Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Sanctitatea Sa a afirmat că Biserica Ortodoxă este cea care păstrează tradiția creștină neschimbată și care aduce sprijin și mângâiere. Ortodoxia, a continuat Patriarhul Ecumenic, a reușit să păstreze până astăzi experiența mistică și experiența de comuniune personală cu Dumnezeu cel personal, în ciuda dezvoltărilor tehnologice și științifice rapide.

Cu privire la Sfântul și Marele Sinod, Patriarhul Bartolomeu a completat că acesta va oferi o voce unită a Ortodoxiei și un mesaj unic al dreptei credințe, adevărată nădejde și reconciliere pașnică într-o lume în conflict.

Sanctitatea Sa și-a exprimat compasiunea față de Patriarhia Antiohiei și greutățile pe care le experimentează, din cauza intoleranței și fanatismului religios.
Ortodoxia nu constituie o structură politică sau o credință filosofică, ci adevărul mântuitor revelat al vieții pământești și veșnice, a subliniat Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

***

Basilica:  Un mesaj de unitate și speranță din partea Patriarhului Ecumenic


Cuvântul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Președintele Sfântului și Marelui Sinod, la cina oferită de Excelența Sa Nikos Kotzias, Ministrul Afacerilor Externe a Republicii Elene în cinstea Preafericiților Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale (Chania, Creta, 16 Iunie 2016)

Preafericirile Voastre, sfințiți frați, Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe,

Excelența Voastră, Ministrul Afacerilor Externe,

Inițiativa amabilă a Excelenței Voastre de a oferi această cină oficială în cinstea Smereniei Noastre și a fraților Întâistătători de Sfinte Biserici Ortodoxe arată cinstea, dragostea și respectul nutrit de Republica Elenă ortodoxă și de dumneavoastră personal pentru Biserica Ortodoxă cea Una și Unită și persoanele care o alcătuiesc, care s-au întâlnit pe insula Creta pentru a întruni acest Sfânt și Mare Sinod.

Excelența Voastră manifestați în mod tangibil aceste sentimente care ne sunt familiare nouă tuturor prin exercitarea oficiului dumneavoastră de nivel înalt și plin de responsabilitate și prin tot ce ne-ați oferit. Ne aducem aminte, în special la această întrunire oficială, Excelența Voastră, de inițiativa pe care ați avut-o în organizarea Conferinței Internaționale de anul trecut din Atena care a abordat subiecte privind pluralismul religios și coexistența pașnică în Orientul Mijlociu și de asemenea de eforturile pentru o rezolvare pașnică a disputelor și a reconcilierii prin dialog, care reprezintă o abordare necesară în lumea de astăzi.

În mod cert, Ortodoxia întrupează marea speranță a lumii în mijlocul realității apocaliptice actuale a evenimentelor globale, o speranță pe care Sir Steven Runciman, celebrul bizantinolog, a lăudat-o profetic atunci când a afirmat că secolul 21 va fi secolul Ortodoxiei. Excelența Voastră, în calitate de profesor universitar și om de educație bogată, cunoașteți foarte bine că această profeție, în ciuda părutei exagerări, nu a fost afirmată accidental, ci constituie un produs de observație atentă și experiență personală a unui mare intelectual și persoană academică filo-ortodoxă. În plus, faptul că multe sfinte locuri ortodoxe – precum Sfântul Munte Athos, pe care Excelența Voastră l-ați vizitat de curând – atrag atenția universală, arată că lumea își îndreaptă atenția către Biserica Ortodoxă cu mari așteptări. Biserica Ortodoxă este arca tradiției creștine pure care oferă sprijin și consolare, pentru că Ortodoxia a reușit să păstreze până astăzi, în ciuda dezvoltărilor tehnologice și științifice rapide, experiența mistică și experiența comuniunii personale cu Dumnezeu personal, în ciuda evoluției tehnologice și științifice explozive.

Așadar, Sfântul și Marele Sinod, care urmează să înceapă, este de o mare importanță, pentru că va oferi posibilitatea exprimării unui glas unit al Ortodoxiei și va transmite un singur mesaj de dreaptă credință, adevărată speranță și reconciliere pașnică pentru lumea noastră care se află în conflict.
Excelența Voastră, dată fiind responsabilitatea pe care o aveți, vă aflați în postura de a cunoaște foarte bine problemele intense și intrigante cu care se confruntă frații Întâistătători și Bisericile Ortodoxe locale din cauza intoleranței și a fanatismului religios, în special vechea Patriarhie a Antiohiei și Întâistătătorul ei iubit, Patriarhul Ioan al Antiohiei. Totuși, această situație, din cauza schimbărilor istorice violente care au avut loc, nu este străină celorlalte Biserici surori, nici Bisericii Mame a Constantinopolului.

Totuși, Dumnezeu știe cum să aducă dulceață chiar și din amărăciune. În aceasta stă responsabilitatea noastră a tuturor Întâistătătorilor ortodocși. Este o responsabilitate care se ridică la efortul zilnic pentru slujire duhovnicească a „familiei de creștini” și a unității în Hristos.

Astfel, credem cu ardoare și ne rugăm ca Sfântul și Marele Sinod să contribuie în mod decisiv la această unitate și la promovarea mesajului Ortodoxiei în întreaga lume, de vreme ce Ortodoxia nu constituie o structură politică sau o credință filosofică, ci adevărul mântuitor revelat atât al vieții pământești cât și al celei veșnice.

Vă felicităm, Excelența Voastră, pentru că sunteți în serviciul poporului binecuvântat al Republicii Elene în această perioadă dificilă și vă mulțumim pentru această cină pe care o oferiți în cinstea noastră, dar, mai ales, pentru găzduirea acestui eveniment istoric al Sfântului și Marelui Sinod în Republica Elenă, în istorica, eroica și dătătoarea de sfinți marea insulă a Cretei, care este o parte de mult preț a jurisdicției Preasfântului Tron Apostolic al Patriarhiei Ecumenice.

Ridicând acest pahar, umplut cu dulcea mireasmă a pământului cretan, vă dorim Excelenței Voastre, Primului ministru al Republicii Elene, Excelenței Sale Alexis Tsipras, și membrilor Guvernului acestei țări sănătate, putere și călăuzire dumnezeiască, pentru ca în unitate și armonie să puteți contribui substanțial la rezolvarea acestei crize – credem noi – temporare, pentru acest popor creator, astfel ca ei să poată continua viața în pace, în respect reciproc a libertății și identității fiecărei persoane și tuturor semenilor care conviețuiesc pe pământ.

Vă mulțumim.

***

Mitropolitul Nifon (Patriarhia România): "Sfântul și Marele Sinod este important pentru întreaga Ortodoxie și dincolo de ea"


Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei (Patriarhia Română) a acordat următorul interviu pentru site-ul grecesc Amen.gr:
- Înalt Preasfinția Voastră, în ce mod Sfântul și Marele Sinod este important pentru viața Bisericii Ortodoxe?
- Sfântul și Marele Sinod este foarte important pentru întreaga Ortodoxie și dincolo de ea, deoarece este un eveniment care a fost pregătit timp de aproape cinci decenii. El provine din necesitatea de a manifesta unitatea și bucuria de a fi împreună într-o frăție sinodală. Acesta este motivul pentru care Soborul Întâistătătorilor Ortodocși, în 2014 și în 2016, a decis să țină Sinodul și să-l întrunească  în iunie 2016. Este important, de asemenea, în funcție de importanța temelor selectate în timpul procesului de pregătire, iar majoritatea dintre ele au fost aprobate de către ultima Sinaxă a Întâistătătorilor ortodocși. Suntem conștienți de faptul că există multe alte chestiuni care privesc Biserica în secolul XXI, care necesită o atenție în viitor din partea întregii Ortodoxii, prin intermediul Sinoadelor panortodoxe, care vor avea loc în viitor. Cred că fiecare ortodox ar dori să vadă în acest eveniment prezent, o expresie a sinodalității globale și a unității, chiar dacă există diferite nuanțe de opinie având ca scop îmbunătățirea documentelor care ar putea fi adoptate.
- Cu câteva zile înaintea de a avea loc Sinodul, care are unul dintre obiective să sublinieze unitatea Bisericii Ortodoxe una, se pare că această unitate trebuie testată, Ortodoxia pare să se confrunte cu o criză. Sunteți preocupat de faptul că unele Biserici Autocefale se țin la distantă, sau chiar, în cele din urmă, nu vin la Sinod?
 - Da, suntem în același timp și îngrijorați și optimiști cu privire la anumite subiecte ridicate de unele Biserici Ortodoxe surori Autocefale. Suntem de asemenea, triști că multe nuanțe ale acestor probleme nu sunt rezolvate până acum, așa cum este cazul, de exemplu, al conflictului dintre patriarhiile Antiohiei și Ierusalimului. Faptul că există unele neînțelegeri în lumea noastră ortodoxă pe diferite teme înseamnă că avem cu adevărat nevoie de a reuni un Sinod panortodox, trebuie să mergem împreună și să încercam să le clarificam într-un spirit de unitate și responsabilitate din dragoste pentru Ortodoxia noastră. În speranța, totodată, că toate Bisericile Ortodoxe vor participa asa cum a fost decis de Întâistătători în luna ianuarie a acestui an.
- Credeți că Sfântul Sinod va ajuta în dialogul cu alte Biserici și confesiuni creștine?
- Lumea de azi, care este a noastră, are nevoie de dialog în multe domenii, pentru că dialogul reprezintă o ocazie pentru misiune și mărturie a Ortodoxiei. Dialogurile ar putea fi utile dacă vom face periodic "evaluări serioase ale reuniunilor teologice pentru a se asigura că ele sunt pe calea bună constructivă", așa cum a spus Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel al României. Speram ca Sfântul Sinod ar putea să ajute să direcționeze în mod adecvat dialogul cu prietenii noștri creștini non-ortodocși. Acest dialog ar trebui să fie un martor al adevărului Bisericii Ortodoxe față de comunitățile non-ortodoxe.
- Ce mesaj ați vrea să trimiteți evlaviosului popor din România, și care este mesajul pe care doriți să-l trimiteți prin acest interviu cititorii noștri?
- În primul rând, noi cerem poporul lui Dumnezeu, mireni și membrii ai clerului din România să se roage pentru succesul Sinodului nostru panortodox. Poporul ar trebui să știe că atunci când ne întâlnim în Sinod, fie la nivel local sau panortodox, ne exprimăm credința noastră sfântă în unitatea Bisericii care este una, sfântă, sobornicească și apostolească. Avem nevoie  să ne exprimăm unitatea noastră sacramentală, dar în același timp, ar trebui să arătam coresponsabilitate pentru misiunea Bisericii în lumea de astăzi. 


***

Ce ne spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei despre Sinod...

LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu